Sabah Contoh Terbaik Pemuliharaan Kawasan Hutan

KHAMIS, 5 OKTOBER – Sabah dilihat sebuah negeri yang mampu dijadikan contoh terbaik dalam aspek usaha konservasi hutan.

Felo Kanan Akademi Sains Malaysia (ASM), Tan Sri Dato’ Seri Dr. Salleh Mohd Nor berkata dengan kekayaan biodiversiti di negeri ini, Sabah mempunyai keunikan yang boleh dicontohi dalam aspek memelihara dan memulihara hutan.

“Sabah mengurus dan memulihara hutan dengan baik sehingga mewujudkan Kawasan Konservasi Maliau Basin, Imbak Canyon dan Lembah Danum, dengan dasar yang digubal membolehkan kerajaan negeri memelihara hutan demi kepentingan generasi akan datang.

“Ini usaha yang seharusnya dipandang tinggi dan menjadi contoh bahawa hasil sokongan dan kepimpinan kerajaan yang baik, program pemuliharaan sebegitu boleh dilaksanakan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas menyampaikan syarahan sempena siri Syarahan Kinabalu Kali Ke-8 bertajuk “Forestry in Global Climate Change” di Dewan Resital, Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Ujar beliau, Sabah sememangnya masih berada di hadapan dalam aspek pengurusan hutan, malah usaha pemuliharaan hutan di negeri ini turut dilakukan dengan kerjasama pakar-pakar antarabangsa.

Lebih 500 warga UMS terdiri daripada para ahli akademik, kakitangan dan pelajar UMS, serta wakil-wakil agensi luar hadir pada majlis syarahan tersebut.

Turut hadir Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof dan Dekan Fakulti Sains dan Sumber Alam UMS, Prof. Dr. Baba Musta.

Foto: Suzeanywati Gasinin