Generasi Muda Perlu Ambil Peluang dalam Sektor Pelancongan: Datuk Pang

ISNIN, 09 OKTOBER - Masyarakat di Sabah khususnya generasi muda diminta mengambil peluang dalam sektor pelancongan yang kini terus berkembang dengan pesat di negeri ini.

Timbalan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Pang Yuk Min berkata, adalah satu kelebihan untuk masyarakat di negeri ini untuk menceburkan diri dalam sektor tersebut kerana Sabah menunjukkan peningkatan kehadiran pelancong yang memberangsangkan pada setiap tahun.

“Justeru, peluang yang terhidang ini perlu dimanfaatkan sebaik-baiknya apatah lagi sektor ini mampu memberikan pulangan yang baik kepada setiap pengusahanya,” kata beliau.

Beliau berucap demikian ketika merasmikan Tourism Day: Inspiring Youth Future Careers in the Tourism Industry, di Dewan Resital hari ini.

Menurut Datuk Pang, bumi Sabah sangat bertuah kerana dikurniakan dengan pelbagai destinasi alam semula jadi menarik yang sukar ditandingi oleh negara-negara lain.

“Dari Gunung Kinabalu, hingga ke pantai dan pemandangan dasar laut, kita juga mempunyai  ekosistem  flora dan fauna yang boleh dinikmati bukan sahaja melalui pandangan mata malah mengalami sendiri suasana yang ada.

“Oleh itu, saya menyeru kita semua khususnya generasi muda untuk mengambil peluang yang sudah ada di depan mata ini dengan sebaik mungkin,” tambahnya.

Program sehari itu merupakan anjuran Kelab Pelancongan UMS yang bernaung di bawah Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP).

Program yang turut disertai pelajar dari Almacrest College, Monfort College, Maktab Sabah dan Sekolah Menengah Kebangsaan Kolombong itu turut dihadiri Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah, Datuk Seri Tengku Zainal Adlin Tengku Mahamood dan Dekan FPEP, Prof. Madya Dr. Raman Noordin mewakili Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin.

Foto: Musaab Umair