Belia Disaran Contohi Semangat Keusahawanan Koperasi Belia Luar Negara

SELASA, 10 OKTOBER – Belia di negara ini disaran agar mencontohi semangat keusahawanan koperasi yang ditonjolkan oleh belia luar negara bagi mengurangkan kebergantungan masyarakat terhadap kerajaan.

Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Tawfiq Datuk Seri Panglima Abu Bakar Titingan berkata, belia dan komuniti setempat menerusi koperasi di luar negara bekerjasama dengan pihak kerajaan untuk menjadi penyedia kepada pelbagai keperluan dan perkhidmatan asas seperti perumahan, pengangkutan, utiliti, pendidikan serta penjagaan kanak-kanak.

“Koperasi belia di Eropah telah membuktikan bahawa koperasi bukanlah badan amal tetapi organisasi ekonomi yang menekankan prinsip self help dan solidarity untuk mengatasi pelbagai isu disebabkan peningkatan kos sara hidup terutama dalam kalangan pelajar institusi pendidikan tinggi.

“Koperasi memerlukan sentuhan inovasi daripada golongan belia bagi memberi nafas baharu kepada gerakan koperasi di Malaysia agar dapat merangsang pertumbuhan ekonomi yang dinamik, yang sekali gus bukan sahaja mampu menstabilkan ekonomi malahan turut menawarkan kestabilan sosial,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan yang disampaikan Pembantu Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Masiung Banah sempena Majlis Perasmian Seminar Koperasi 2017: “Belia Tonggak Masa Depan Pembangunan Negara” di Dewan Auditorium Pascasiswazah, Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Ujar beliau, keperluan memperkasa penglibatan belia di dalam koperasi semakin ketara bagi menangani pelbagai cabaran pada masa ini seperti isu pengangguran dan kekurangan peluang pekerjaan.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin dalam ucapannya berkata, pihak UMS sangat menggalakkan pelajar untuk terlibat di dalam koperasi, dengan penubuhan koperasi di peringkat institusi penggajian tinggi juga mampu mendatangkan faedah kepada pelajar dalam mempraktikkan ilmu yang diperolehi di bilik kuliah, mempelajari selok belok pengurusan, pentadbiran, operasi perniagaan selain melatih ‘soft skills’ pelajar.

“Oleh itu, saya berharap penubuhan koperasi pelajar institusi pengajian tinggi (ko-siswa UMS) dapat ditubuhkan secepat mungkin kerana ia dapat membantu para pelajar untuk berkecimpung dalam dunia perniagaan lebih awal sebelum menjejak ke dunia luar,” katanya dalam teks ucapan yang disampaikan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali.

Hadir sama pada majlis tersebut Pengerusi Lembaga Pengarah Majlis Koperasi Malaysia (MKM), Datuk Mohd Yusof Kasim, Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Umar Sarim dan Pengarah MKM Zon Sabah, Christopher John Baptist.