Siswa UMS Manfaat Program Keusahawanan Coca-Colaku Via KPDNKK Dan UMS

ISNIN, 16 OKTOBER - Siswa-siswi Universiti Malaysia Sabah (UMS) merupakan antara 3,000 orang peserta yang memanfaatkan penganjuran Program Keusahawanan Coca Colaku Via KPDNKK dan UMS sebagai asas mendalami kemahiran dan pengetahuan berkaitan keusahawanan baru-baru ini.

Program anjuran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bersama Coca-Cola Malaysia dengan kerjasama Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Keusahawanan (ERDEC) UMS itu menyasarkan kepada semua usahawan dan bakal usahawan khususnya penuntut institusi pendidikan tinggi untuk mendapat latihan dan sokongan dalam bentuk peningkatan pengetahuan dan kemahiran dalam mengembangkan perniagaan.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, penganjuran program ini di kampus UMS juga selari dengan usaha Kementerian Pendidikan Tinggi untuk membudayakan dan menghasilkan graduan bercirikan keusahawanan.

“Matlamat utama program ini adalah supaya peserta yang telah diberikan latihan dapat memulakan perniagaan mereka sendiri secara mikro atau kecil-kecilan.

“Melalui kerjasama ini diharap akan dapat mencapai matlamat untuk membangunkan masyarakat, mempertingkatkan pendapatan dan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan di negara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan perasmian program tersebut, yang disampaikan oleh Dekan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin di Dewan Kuliah Pusat Ke-2, UMS.

Tambah beliau, pihak ERDEC sememangnya telah merancang pelbagai aktiviti bercirikan keusahawanan bagi memastikan graduan UMS dapat mendalami ciri-ciri keusahawanan, dan Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) yang dilaksanakan KPDNKK dan Coca-Cola Malaysia melalui program ini mampu menyokong usaha tersebut.

“Saya yakin para pelajar UMS bersama komuniti setempat dapat memanfaatkan usaha murni ini dan menjadi usahawan yang berjaya,” ujar beliau.

Hadir sama pada majlis tersebut Pengarah ERDEC, Dr. Bonaventure Boniface, Ketua Perhubungan Awam dan Komunikasi Malaysia, Singapura-Brunei Coca-Cola Bottling Investment Group, Finaswani Mohd Zain dan wakil Pengarah KPDNKK, Geoffrey Gumalang.