40 Orang Pelajar Sertai Program “Anda Pilih: Urus Masa Atau Huru Hara”

KHAMIS, 19 OKTOBER – Seramai 40 orang pelajar dari pelbagai fakulti telah menyertai program “Anda Pilih: Urus Masa atau Hura Hara” anjuran Bahagian Kaunseling dan Bimbingan Kerjaya, Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Program yang berlangsung di Bilik Seminar, Anjung Siswa, UMS itu dikendalikan oleh Pensyarah Kanan Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), UMS, Suwaibah Zakaria.

Melalui ceramahnya, beliau memberi fokus kepada kefahaman terhadap pentingnya pengurusan masa untuk gaya hidup yang produktif.

“Adalah amat penting memahami dan mengamalkan prinsip-prinsip pengurusan masa yang berkesan serta mempelajari teknik penjadualan berkesan dan teknik-teknik delegasi yang betul,”.

“Ini sekali gus mampu membantu fokus seseorang individu untuk mencapai sesuatu misi atau matlamat dalam kehidupan individu tersebut,” katanya.

Melalui program tersebut para peserta diberi pendedahan tentang kaedah mengenal pasti serta mengetahui cara terbaik mengatur aktiviti peribadi bagi mencapai matlamat-matlamat yang telah ditetapkan.

Turut hadir pada program, Ketua Bahagian Kaunseling dan Bimbingan Kerjaya HEP, Adzmil Abidin dan Pegawai Psikologi, Nurul Fatiha Firdaus.