Transformasi UMS Ke Arah Universiti - Industri 4.0 Perlu Libat Semua Pihak

JUMAAT, 20 OKTOBER – Bagi menjayakan agenda transformasi Universiti Malaysia Sabah (UMS) ke arah Universiti-Industri 4.0, sokongan daripada pelbagai pihak dalam universiti amat diperlukan untuk merencanakan transformasi yang bakal dilaksanakan.

Pengarah Pusat Pengurusan Strategik dan Komunikasi Korporat UMS, Prof. Dr. Marcus Jopony ketika menyampaikan taklimat “Transformasi Ke Arah Universiti – Industri 4 .0: Hala Tuju UMS” menjelaskan, sokongan khususnya daripada ahli lembaga pengarah universiti, ahli-ahli senat, komuniti dalam UMS sendiri dan peruntukan kewangan bagi pembiayaan peralatan digital amat diperlukan bagi merealisasikan agenda transformasi tersebut.

“Universiti perlu bergerak seiring dengan industri 4.0 yang menekankan aspek pembuatan pintar (smart manufacturing), yang mana dalam tugasan pentadbiran kerangka Industri 4.0 boleh diguna pakai dalam menyuntik elemen “pintar” terhadap proses-proses tertentu dalam pentadbiran (Smart UMS), sekali gus mampu memacu transformasi pentadbiran universiti (Administration 4.0).

“Tenaga kerja pula perlu meningkatkan kemahiran dalam teknologi masa kini agar tidak ketinggalan dalam arus perubahan ini,” katanya dalam taklimat yang disampaikan kepada lebih 50 kakitangan di Auditorium Pascasiswazah.

Agenda Transformasi Universiti – Industri 4.0 juga katanya telah disenaraikan sebagai salah satu Petunjuk Prestasi Utama (Key Result Area – KRA) UMS dalam rangka cadangan pelan strategik UMS bagi tahun 2018-2020.

Taklimat anjuran Jabatan Pendaftar itu adalah bagi memberi penerangan kepada para kakitangan universiti tentang signifikan Industri 4.0 dan peranan serta cabaran universiti terhadap pelaksanaan Universiti – Industri 4.0.