Simposium Daei Muda 2017 Mampu Lahir Pemimpin Belia Berkaliber

SELASA, 24 OKTOBER – Simposium Daei Muda 2017 yang dianjurkan di Auditorium Perpustakaan, Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini mampu melahirkan pemimpin berkaliber khususnya dalam kalangan pelajar universiti.

Pengarah Program, Amir Syazwan Shawel berkata, simposium anjuran Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia (YDKMM) dengan kerjasama Kelab Rakan Pustaka UMS itu bertujuan memberi pendedahan kepada para peserta berkaitan teknik berdakwah terbaik yang boleh diaplikasi dalam sebarang aktiviti keagamaan.

“Di samping itu, simposium ini juga dapat mewujudkan sikap kebersamaan sesama Muslim tanpa mengira lapisan usia, taraf pendidikan dan kerjaya,” jelas beliau.

Beliau turut berharap penganjuran simposium tersebut mampu memberi manfaat kepada para peserta dan menjadi pencetus kepada anak muda untuk terus berjaya menjadi pemimpin yang celik agama dan cemerlang dalam akademik.

Sementara itu, Dekan Fakulti Psikologi dan Pendidikan UMS, Prof. Dr. Mohd. Dahlan Hj. A. Malek ketika mewakili Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, penganjuran simposium ini mampu mencorak daya pemikiran berteraskan Islam, sekali gus membentuk keperibadian baik ke atas para peserta.

“Melalui latihan yang betul, peserta-peserta ini mampu dibentuk untuk menjadi seorang pemimpin yang mampu menghadapi cabaran dan dapat menjadi agen kepada perubahan positif dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Lebih 250 peserta terdiri daripada pelajar sekolah, pelajar institusi pendidikan tinggi serta orang awam menyertai simposium sehari tersebut.