UMS Giat Aktiviti Pengkomersialan Produk Inovasi

KHAMIS, 26 OKTOBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) memperuntukkan kira-kira RM300,000 setahun untuk pengurusan inovasi dalam usaha mempergiatkan aktiviti pengkomersialan produk-produk inovasi UMS.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D. Kamarudin D. Mudin berkata, peruntukan tersebut meliputi  paten, technology licensing, technology acquiring, IPR, dan aktiviti-aktiviti pengkomersialan.

“Seiring dengan itu, UMS juga memperuntukkan kira-kira RM200,000 setahun untuk Skim Geran Inovasi (SGI) yang  telah membantu beberapa penyelidik menghasilkan prototaip penyelidikan untuk meyakinkan industri bahawa produk yang dihasilkan boleh dikomersialkan.

“Ini bagi memastikan produk-produk hasil penyelidikan dan inovasi bukan sahaja mendapat pengiktirafan melalui anugerah-anugerah, tetapi turut mampu dikomersialkan ke pasaran luar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Penutupan Pertandingan Penyelidikan dan Rekacipta UMS (PEREKA) 2017 di Dewan Kuliah Pusat 2, UMS.

Mengulas mengenai pertandingan PEREKA, katanya penganjuran pertandingan ini yang memasuki tahun ke-10 jelas menunjukkan bahawa pihak universiti amat menekankan budaya kecemerlangan penyelidikan dan inovasi sebagai salah satu bidang keberhasilan utama selaras dengan Pelan Strategik UMS 2013-2017, UMS-KRA ke-2 iaitu Meningkatkan Kecemerlangan dalam Penyelidikan dan Inovasi.

“Seperti mana yang kita ketahui, pemenang dalam pertandingan PEREKA akan mewakili UMS ke pertandingan peringkat kebangsaan seterusnya ke peringkat antarabangsa pada tahun hadapan.

“Justeru pameran dan pertandingan sebegini amat signifikan dalam membantu melaksanakan UMS-KRA ke-2, di samping dapat melonjakkan nama UMS di persada antarabangsa dan sekali gus meningkatkan pencapaian universiti dalam Malaysia Research Assessment (MyRA),” ujar beliau.

Pada majlis tersebut, sejumlah 23 projek penyelidikan mendapat Anugerah Emas bagi kategori penyelidikan, manakala 32 projek mendapat Anugerah Perak, dan 89 projek mendapat Anugerah Gangsa.

Bagi kategori Inovasi, sejumlah 20 projek mendapat pengiktirafan Anugerah Emas, manakala 14 projek mendapat Anugerah Perak, dan 17 projek mendapat Anugerah Gangsa.

Turut hadir pada majlis tersebut  Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Prof. Dr. Shahril Yusof, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Prof. Dr. Ismail Ali, Pemangku Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Pengantarabangsaan) Profe. Dr. Rasid Mail, Pendaftar UMS No'man Hj. Ahmad, Bendahari UMS Zallifah Shadan, Ketua Pustakawan UMS Dyg. Rukiah Ag. Amit, dan Pengarah Pusat Penyelidikan dan Inovasi merangkap Pengerusi Penganjur PEREKA 2017, Prof. Madya Dr. Lee Ping Chin.