FKSW Tekankan Kepentingan Ubat Tradisi dalam Hari EcoCampus UMS

KHAMIS, 26 OKTOBER - Program Hari EcoCampus yang dianjurkan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Universiti Malaysia Sabah (UMS) dilihat mampu memberi kesedaran tentang kepentingan ubat-ubatan tradisional Sabah.

Menurut Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin, melalui program itu ia sekali gus mampu mengetengahkan tumbuh-tumbuhan herba yang kurang dikenali untuk ditanam dan diamalkan dalam kalangan warga kampus.

“Hari EcoCampus ini juga sekali gus dapat memberikan pengetahuan kepada warga UMS untuk mengenali kepelbagaian tumbuhan dan ubat-ubatan tradisional yang terdapat dalam UMS.

“Ia seterusnya meningkatkan kesedaran warga kampus untuk memelihara tumbuh-tumbuhan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian Hari EcoCampus FKSW kelmarin. Teks ucapannya dibacakan Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus, Prof. Madya Dr. How Siew Eng.

Datuk Dr. Kamarudin berkata, aspirasi EcoCampus UMS yang menitikberatkan hubung kait antara alam semula jadi, ekonomi dan sosial perlu dikongsi bersama oleh semua warga UMS.

Turut hadir pada program itu, Dekan FKSW, Prof. Dr. Ismail Ibrahim; Ketua Unit Penyelidikan Warisan Borneo UMS, Prof. Madya Dr. Low Kok On; dan Timbalan Pengarah (Akademik dan Penyelidikan) Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (IBTP), Dr. Sahana Harun.