UMS Meterai Perjanjian Pengkomersialan Bersama Dua Syarikat Industri

JUMAAT, 27 OKTOBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menandatangani dua kerjasama perjanjian pengkomersialan bersama pihak industri bertujuan untuk mengkomersialkan hasil penyelidikan para penyelidik UMS, baru-baru ini.

Penjanjian tersebut ditandatangani bersama Denim Care Sdn. Bhd dan Villaco Sdn. Bhd pada majlis Penyampaian Anugerah Pertandingan Penyelidikan dan Rekacipta (PEREKA) 2017 di Kompleks Dewan Kuliah Pusat ke-2 UMS.

UMS memberikan hak eksklusif kepada Denim Care Sdn. Bhd untuk mengeluarkan, memasarkan dan mempromosikan produk Formulation of Fixing Agent for Textile Dyeing Application on Indigo Dye dengan yuran perlesenan sebanyak RM21,200 selama dua tahun.

UMS melalui Profesor Madya Dr. Coswalf Stephen Sipaun daripada Fakulti Kejuruteraan telah membangunkan formulasi bagi Fixing Agent for Textile Dyeing Application on Indigo Dye yang merupakan ejen penetapan berasaskan urethane berkualiti tinggi.

Menurut Dr. Coswald, formulasi tersebut akan meningkatkan penentuan prestasi yang boleh digunakan sebagai alternatif kepada ejen penetapan pewarna fabrik denim yang sedia ada di pasaran.

“Projek ini juga memberi tumpuan kepada pembangunan kaedah pemprosesan dan penghasilan ejen penetapan pewarna denim yang berprestasi tinggi pada skala yang lebih besar,” ujarnya.

Sementara itu, satu lagi perjanjian pengkomersialan dimeterai bersama Villaco Sdn. Bhd menerusi projek pengering solar dengan yuran perlesenan sebanyak RM42,400 selama 10 tahun.

UMS turut memberi hak eksklusif kepada Villaco Sdn. Bhd untuk mengeluarkan, memasarkan dan mempromosikan UMS Eco-Solar Dryer di Malaysia dan rantau Asia Tenggara.

Menurut Pensyarah Kanan Fakulti Kejuruteraan, Dr. Jidon Adrian Janaun, hasil penyelidikannya itu telah diubah suai dengan menggabungkan sistem pengeringan secara ‘upward’  dan ‘downward’ yang mampu berfungsi lebih efektif dengan kos kapital yang rendah berbanding pengeringan konvensional sedia ada.

“UMS Eco-Solar Dryer  boleh digunakan bagi pengeringan produk marin, pertanian atau apa-apa substrat yang boleh dikeringkan di bawah pengeringan yang rendah,” kata Dr. Jidon.