Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia PML UMS Meriah

JUMAAT, 27 OKTOBER – Sambutan hari kanak-kanak Sedunia peringkat Pusat Minda Lestari (PML), Universiti Malaysia Sabah (UMS) meriah dengan pelbagai aktiviti berbentuk hiburan dan sukaneka disertai seramai 180 kanak-kanak dari program Taska dan Tadika, PML.

Pengerusi program sambutan, Faddili Kasin berkata, penganjuran program buat julung kalinya itu adalah bagi memberi peluang kepada kanak-kanak meraikan sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia yang disambut setiap bulan Oktober di seluruh dunia.

“Matlamat penganjuran sambutan ini adalah bagi menghargai sumbangan dan peranan kanak-kanak khususnya di PML serta mewujudkan kesedaran dalam kalangan masyarakat tentang isu memelihara hak dan masa depan kanak-kanak.

“Melalui pengisian program yang dijalankan  pula,  ia secara tidak langsung dapat meningkatkan perkembangan kanak-kanak secara holistik dari segi fizikal, kognitif, bahasa, sosio emosi, sahsiah dan rohani ke arah melahirkan generasi yang dinamik, progresif, aktif, berdisplin dan berinovasi,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media sempena sambutan program tersebut di Dewan Badminton, UMS.

Menurut beliau, penglibatan daripada agensi luar seperti Kidzooona and Molly Fantasy yang merupakan jenama bagi taman hiburan yang tidak asing lagi bagi kanak-kanak, selain penglibatan daripada agensi Maestro Swiss Trading Sdn. Bhd dan Regal Marketing and Trading Sdn. Bhd yang membekalkan minuman secara percuma kepada kanak-kanak merupakan satu sokongan yang amat bermakna terhadap penganjuran sambutan tersebut.

“Kehadiran ibu bapa juga sangat bererti dalam memberikan kegembiraan buat kanak-kanak tersebut yang begitu riang menyertai aktiviti bersama guru-guru mereka,” ujar beliau.

Antara aktiviti yang berlangsung pada sambutan hari kanak-kanak itu adalah persembahan  kanak-kanak tadika, persembahan guru, aktiviti bola masuk terowong, selain aktiviti kendalian Kidzoona iaitu baby shark dance, gummy bear dance dan music game sebagai kemuncak kepada sambutan program tersebut.

Hadir sama pada acara tersebut Pengarah PML, Aidah Noordin dan Ketua Program Pendidikan Awal Kanak-kanak, Dr. Connie Chin @ Connie Cassy Ompok.