Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar UMS Berjalan Lancar

JUMAAT, 27 OKTOBER – Proses pembuangan undi Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (PMPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang dijalankan serentak di Kota Kinabalu, Labuan dan Sandakan berlangsung dengan aman tanpa sebarang kekecohan, kelmarin.

Proses pengundian yang bermula seawal 8.30 pagi sehingga 5.00 petang menyaksikan seramai 17 calon bertanding merebut tujuh Kerusi Umum yang dipertandingkan di Kampus Induk dan tiga calon bagi dua Kerusi Umum di UMS Kampus Antarabangsa Labuan (KAL).

Pelajar Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Jusman Nali mendahului senarai calon apabila berjaya meraih undian terbanyak dengan jumlah 3,512 undi.

Tiga lagi calon mengekori jejak beliau apabila turut  memenangi Kerusi Umum di Kampus Induk.

Mereka ialah Mohd Afiq Kandi (3,483), Ang Kai Woon (3,387) dan Muhammad Johari Muhammad Dave (3,054).

Tiga Kerusi Umum selebihnya dimenangi Suhailah Sudirman (2,870), Darryl Jude Donis (2,779) dan Muhammad Ridzuan Muhammad (2,760).

Dua Kerusi Umum UMSKAL disandang oleh Mohd. Fadzil Mohd Arfah dan Nurfarahin Atiqah Jais masing-masing meraih 977 dan 905 jumlah undi.

Sementara itu, satu Kerusi Umum di UMS kampus cawangan Sandakan menjadi milik Mohd Syafie Asyraf Sarifudin yang telah mencatatkan kemenangan tanpa bertanding.

Bagi Kerusi Fakulti, sebanyak 22 kerusi dipertandingkan dengan setiap fakulti termasuk Pusat Pengajian Pascasiswazah memperuntukkan dua kerusi.

Pengumuman keputusan telah disempurnakan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Ismail Ali di Auditorium Perpustakaan UMS.

Turut hadir, Dekan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana PMPP, Prof Madya Dr. Jualang @Azlan Abdullah Gansau, Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Ahmadi Nurdin dan pegawai-pegawai kanan universiti.