UMS Menandatangani LoI Bersama Wuyi University, China

ISNIN, 30 OKTOBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Wuyi University, China menandatangani Surat Niat (LoI) hari ini ke arah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) pada masa hadapan bagi mengukuhkan lagi kerjasama dan perkongsian dalam pelbagai bidang akademik.

Majlis menandatangani LoI itu menyaksikan UMS diwakili Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin, manakala Wuyi University diwakili Canselornya, Prof. Zhang Kun.

Majlis itu yang diadakan bertempat di Galeri Majlis Bangunan Canselori itu turut disaksikan Konsul Jeneral China di Kota Kinabalu, Liang Cai De, dan Presiden Sze Yip Bersatu Sabah, Datuk Susan Wong Siew Guen.

Melalui permeteraian LoI itu, kedua-dua universiti akan bekerjasama dalam pertukaran kakitangan akademik dan pelajar serta kerjasama dalam menjalankan projek penyelidikan.

Di samping itu, ia juga melibatkan penyelarasan projek pendidikan bersama termasuk dalam penganjuran persidangan, syarahan, seminar serta kursus-kursus jangka pendek.

Hadir sama pada majlis itu, Ahli Lembaga Pengarah UMS, Prof. Dr. Marcus Jopony; Ketua Pustakawan UMS, Dg. Rukiah Ag. Amit; dan Pengarah Pusat Hal Ehwal Antarabangsa, Prof. Madya Dr. Ho Chong Mun.