Minggu Mesra Pelanggan Jambatan Hubungan Universiti Dengan Masyarakat

RABU, 1 NOVEMBER – Program Minggu Mesra Pelanggan (MMP) 2017 yang berlangsung di Perpustakaan Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini mampu menjadi jambatan kepada perhubungan universiti dengan pelanggan terdiri daripada pelajar, orang awam, pembekal-pembekal dan juga agensi luar.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, penganjuran program yang berorientasikan pelanggan amat dialu-alukan dan wajar diberi sokongan apatah lagi UMS sebagai sebuah universiti awam amat bergantung kepada hubungan baik dengan pelanggan di universiti.

“Dalam penekanan hala tuju UMS sekarang ini kepada konsep IR 4.0 sejajar dengan aspirasi global dan Kementerian Pendidikan Tinggi maka keperluan memelihara hubungan baik dengan pelanggan harus diberi perhatian dan tumpuan yang sama.

“Justeru, adalah diharapkan dengan pembukaan Kaunter Bertemu Pelanggan oleh beberapa jabatan  sepanjang MMP ini akan dapat memberikan ruang dan peluang kepada pelanggan untuk berurusan dengan lebih mudah,” katanya dalam ucapan sempena majlis perasmian program tersebut, yang disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr Ismail Ali.

Beliau turut memuji pelancaran buku berjudul “Di Ambang Persaraan Kerjaya Dijunjung, Keluarga Ditatang, Agama Disanjung” hasil tulisan seorang kakitangan bukan akademik dari Perpustakaan UMS, Hjh. Jamaidah Hj. Yahya bersempena majlis tersebut.

“Diharapkan agar penerbitan buku sebegini akan memupuk minat menulis yang lebih tinggi dalam kalangan kakitangan bukan akademik UMS,” ujar beliau.

Terdahulu, Ketua Pustakawan UMS, Dg. Rukiah Ag. Amit menjelaskan, program seminggu itu merupakan anjuran bersama enam buah jabatan iaitu Jabatan Bendahari, Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan (JPP), Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (JTMK), Penerbit UMS, Koperasi UMS dan Jabatan Perpustakaan sebagai tuan rumah penganjuran.

“Penganjuran program ini adalah untuk mengeratkan lagi meningkatkan lagi kefahaman dan kesedaran tentang peranan serta fungsi perkhidmatan serta memberi penjelasan serta menyelesaikan isu-isu yang berkaitan,” katanya.

Pelbagai aktiviti berlangsung sepanjang MMP tersebut antaranya sesi bertemu pelanggan , ceramah, bicara sarjana, pameran dan jualan buku.