Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS – Huawei Tandatangan MoU Bagi Kerjasama Pembangunan Kampus Pintar

KHAMIS, 09 NOVEMBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Huawei Technologies (Malaysia) Sdn. Bhd menandatangani Memorandum  Persefahaman (MoU) hari ini bagi kerjasama dalam beberapa bidang termasuklah berkaitan pembangunan kampus pintar.

Majlis pertukaran dokumen MoU diadakan di Kuala Lumpur sempena program Huawei Asia-Pacific Innovation Day dengan disaksikan Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi; Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II, Dato’ Seri Ong Ka Chuan; dan Ketua Pegawai Eksekutif Bergilir (Rotating) Huawei, Guo Ping.

Pada majlis tersebut UMS diwakili Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin,  manakala Huawei  Technologies (Malaysia) Sdn. Bhd. diwakili Ketua Pegawai Eksekutif,  Abraham Liu Kang.

Turut hadir ialah Pengerusi Lembaga Pengarah UMS, Tun Zaki Tun Azmi dan Presiden Huawei bagi Wilayah Asia Tengah dan Caucasus, Liu Hongyun.

Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin dalam satu kenyataan kemudiannya berkata, kesediaan pihak Huawei untuk menjadi rakan industri UMS adalah amat dialu-alukan.

“Sebagai sebuah universiti ke arah proses Transformasi Universiti/Industri (IR) 4.0, pelbagai inisiatif telah dan sedang dirancang.

“Ini termasuklah pembangunan kampus digital dan mereka bentuk semula kurikulum prasiswazah mengikut keperluan IR 4.0,” katanya.

Menurut beliau,  kerjasama akademia dan pihak industri seperti Huawei ini adalah penting untuk membantu UMS dalam merealisasikan agenda IR 4.0.

“Harapan saya, dengan kerjasama ini akan dapat meningkatkan lagi kapasiti dan keupayaan UMS untuk menghadapi era IR 4.0,” tambah Prof. Datuk Dr. D Kamarudin.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36