20 Pelajar UMS Sertai Program Kepimpinan Belia Di Papar

JUMAAT, 29 DISEMBER - Seramai 20 pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menyertai bengkel Kepimpinan yang diadakan baru-baru ini di Beringgis Beach Resort and Spa, Papar.

Bengkel anjuran American Corner, Perpustakaan UMS dengan kerjasama Kedutaan Amerika Syarikat Kuala Lumpur antara lain untuk meningkatkan tanggungjawab dalam diri pelajar dan harga diri serta kemahiran kepimpinan dalam kehidupan mereka.

Selain itu, bengkel tersebut merupakan satu landasan untuk membangunkan semangat dalam diri pelajar bagi menghargai negara dan universiti, selain membincangkan nilai-nilai mulia seorang pemimpin dalam membantu pembangunan negara.

Bengkel tersebut dibahagikan kepada empat sesi iaitu Jenis Kepimpinan dan ciri-ciri pemimpin, Jantina dan Kepimpinan, Pasukan dan Kepimpinan dan Pengucapan Umum.

Bengkel selama dua hari itu dikendalikan penceramah jemputan terdiri daripada Pensyarah Kanan UiTM Cawangan Sabah Dr. Asri Salleh dan dibantu oleh dua fasilitator yang arif mengenai bidang kepimpinan, iaitu Rose Graves dari English Language Fellow, UiTM Cawangan Sabah, dan Ketua Penolong Pengarah, Seksyen Pengurusan Keselamatan Negeri, Majlis Keselamatan Negara, Negeri Sabah, Syukri Hj. Sanali.