50 Penghuni KKE Jayakan Program Tautan Kasih Kampung Kerukan

SELASA, 28 OGOS - Seramai 50 penghuni Kolej Kediaman E  (KKE) telah menjayakan Program Tautan Kasih Kampung Kerukan, Kuala Penyu, Sabah anjuran Exco Kemasyarakatan KKE baru-baru ini.

Pengarah Program Mohamad Fadlie Shafiq berkata, program yang diadakan selama tiga hari itu bertujuan memberi pendedahan dan peluang kepada penghuni KKE terutamanya yang berasal dari Semenanjung untuk merasai budaya dan gaya hidup masyarakat di Sabah.

“Penganjuran program ini juga secara tidak langsung memberikan satu pengalaman baru kepada penghuni KKE yang turut serta sekali gus beramah mesra dengan masyarakat di kampung ini termasuk mempelajari cara menyediakan ambuyat, satu makanan tradisi masyarakat di sana,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis perasmian dan penutupan program itu pada Ahad.

Fadlie yang juga Sekretariat KKE berkata, pemilihan keluarga angkat turut mendapat sambutan dari penduduk Kampung Kerukan yang melibatkan 16 keluarga di kampung berkenaan.

‘‘Kita dilahirkan oleh masyarakat, sudah pastinya kita akan kembali kepada masyarakat.

“Sehubungan itu, saya juga ingin mengucapkan setinggi terima kasih kepada semua yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung bagi memastikan kelancaran program ini,” ujarnya.

Turut hadir pada majlis tersebut pihak pengurusan KKE, Barisan Kepimpinan Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) KKE dan Ketua Kampung Kerukan.

Sumber: HEP