Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Persediaan Khidmat Masyarakat, FPSK Tinjau Pulau Mantanani

ISNIN, 10 DISEMBER - Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) mengadakan lawatan tapak ke Pulau Mantanani, Kota Belud baru-baru ini.

Ketua rombongan merangkap Timbalan Dekan (Hal Ehwal Pelajar dan Jaringan Masyarakat) FPSK, Prof. Dr. Kew Seih Teck berkata, lawatan itu sebagai persediaan untuk penganjuran aktiviti khidmat masyarakat yang dijadualkan berlangsung pada Mac 2019.

“Tinjauan ini adalah menyahut kepada saranan Menteri Pendidikan dan Inovasi Sabah, Datuk Dr. Yusof Yaacob yang telah memberi amanah kepada Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof tentang keperluan mengadakan aktiviti khidmat masyarakat terutama berkaitan aspek kesihatan untuk pelajar dan masyarakat pulau itu.

“Justeru, seramai 10 kakitangan UMS telah menyertai lawatan ini dan mengadakan perbincangan persiapan bersama wakil-wakil dari Sekolah Kebangsaan Pulau Mantanani, Kampung Padang Mantanani dan Pos Pasukan Gerakan Am (PGA) pulau tersebut,” katanya dalam satu kenyataan.

Dalam pada itu, Dekan FPSK, Prof. Dr. Mohammad Saffree Jeffree turut merakamkan ucapan penghargaan kepada Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) UMS atas kerjasama padu melalui penyediaan bot jenis catamaran untuk kelancaran aktiviti tinjauan.

“Kita sangat berterima kasih dan berharap agar kerjasama erat seumpama ini akan berterusan pada masa akan datang,” ujarnya.

Penyelaras tinjauan, Hasmi Hashim pula memaklumkan, kesemua  ahli rombongan turut berkesempatan menganjurkan aktiviti gotong-royong membersihkan pantai Pulau Mantanani bersama penduduk kampung.

“Pada lawatan itu, kesemua ahli rombongan turut dibawa melihat fasiliti yang terdapat di sekitar sekolah dan kampung di samping lawatan ke Pos Kawalan PGA Pulau Mantanani,” katanya.

 

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36