Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Career Aspiration Programming Bantu Peserta Pilih Kerjaya

RABU, 12 DISEMBER - Penganjuran Program Career Aspiration Programming  anjuran Pusat Kerjaya, Universiti Malaysia Sabah (UMS) mampu memberi pendedahan awal panduan memilih hala tuju kerjaya dalam kalangan siswa-siswi.

Menurut Pegawai Psikologi, Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP) UMS, Nurul Fatiha Firdaus Roslan, program itu dalam masa yang sama mampu mewujudkan aspirasi kerjaya agar peserta dapat menanamkan motivasi positif dalam diri mereka.

“Pada program ini, pelbagai pengisian diadakan bagi memastikan para peserta melihat masa depan dan menanamkan niat dan usaha ke arah mencapai kejayaan dalam bidang yang diceburi,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, sambutan dari kalangan pelajar sangat memberangsangkan kerana ini merupakan satu peluang untuk mereka mengetahui persiapan yang harus dilakukan bagi menempuhi alam pekerjaan kelak.

“Sehubungan itu, besarlah harapan saya agar program sebegini akan dapat terus dianjurkan dengan lebih kerap kerana impaknya sangat baik di samping pengisiannya yang menarik dan praktikal,” tambah Nurul.

Program dua hari itu, dianjurkan dengan  kerjasama Themed Attractions Resorts & Hotels, Petaling Jaya.

Antara pengisiannya termasuklah aktiviti latihan dalam kumpulan, ujian personaliti, kaunseling kelompok serta ceramah motivasi oleh Timbalan Presiden, Employee Department of Themed Attractions Resorts & Hotels, Saberi Sepawi.

Bertempat di Bilik Seminar HEP, program itu disertai 70 siswa-siswi dari pelbagai fakulti di UMS.

 

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36