Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Sambutan Deepavali FPSK Meriah

JUMAAT, 12 DISEMBER – Sambutan perayaan Deepavali Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) berlangsung meriah baru-baru ini.

Antara aktiviti yang diadakan termasuklah  persembahan tarian India, pertandingan membuat Rangoli dan demonstrasi mencorak Rangoli/Kolam.

Pelbagai jenis juadah makanan dan minuman termasuk maruku, capati dan nasi beriyani turut dihidangkan secara potluck oleh semua kakitangan mengikut jabatan masing-masing.

Majlis diserikan lagi dengan kehadiran Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin yang turut menyertai pertandingan kreatif mencorak Rangoli.

Sementara itu, kakitangan antarabangsa FPSK, Dr. Syed Shajee Husain berkata, beliau sangat gembira di atas penganjuran sambutan berkenaan.

Bagi Prof. Madya Dr. Rajan Duda, acara itu membuatkan beliau merasa terharu sekali gus mengurangkan rasa rindu dengan sambutan di kampung halamannya di India.

Bagi Dekan FPSK, Prof. Dr. Mohammad Saffree Jeffree, penganjuran sambutan Deepavali itu merupakan antara usaha yang dijalankan oleh fakulti bagi memupuk semangat muhibah dalam kalangan kakitangan.

“Ia juga sebagai satu simbolik tentang amalan saling hormat-menghormati adat dan budaya kepelbagaian kaum yang ada di negara ini,” katanya.

Turut hadir Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Prof. Dr. Rasid Mail; Pemangku Pendaftar UMS, Aidah Noordin, wakil Bendahari, Saima Ismail; dan Dr. Venilla Gopal selaku urusetia penganjur sambutan kali ini. –SS

 

Sumber: Hasmi Hashim, FPSK

 

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36