Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Persidangan Tahunan ICOMSA 2019 12-14 Mac Ini

ISNIN, 11 FEBRUARI - Persidangan tahunan International Conference on Marine Science and Aquaculture 2019 (ICOMSA 2019) anjuran Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan diadakan pada 12 hingga 14 Mac ini di Magellan Sutera, Sutera Harbour Resort, Kota Kinabalu.

Bertemakan ‘Marine Biodiversity for Sustainable Management of Aquaculture and Ecosystem Services’, sejumlah sembilan sub-tema bagi persidangan yang telah dianjurkan buat kali ke-17 ini, iaitu Interaksi Persekitaran Akuakultur, Pelancongan Marin, Penderiaan Jauh dan Oseanografi Pantai, Keselamatan Makanan dan Sekuriti, Inventori Marin, Spesis Marin Terancam, Ekologi Perikanan, Genetik Akuakultur dan Pencemaran Marin serta Kesihatan Lautan.

Pihak IPMB dalam satu kenyataan menjelaskan, kesemua sub-tema tersebut adalah relevan di peringkat global dan sangat penting di dalam bidang Sains Marin dan Akuakultur, dengan perkhidmatan ekosistem marin memainkan peranan penting dalam pembangunan sosio-ekonomi, industri akuakultur dan keselamatan makanan laut.

“Dianggarkan lebih daripada 100 peserta dari universiti dan institusi tempatan dan antarabangsa dijangka akan mengambil bahagian dalam ICOMSA 2019.

“Para penyelidik dalam bidang yang berkaitan adalah dijemput untuk menyertai ICOMSA 2019 dan menggunakan platform ini untuk berkongsi hasil penyelidikan masing-masing,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Untuk maklumat lanjut mengenai ICOMSA 2019, sila layari http://icomsa2019.wixsite.com/icomsa , atau hubungi Sekretariat Persidangan, Dr. Zarinah Waheed di talian telefon 088-320000 sambungan 2588.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36