Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Bakti SUKSIS UMS Pupuk Semangat Kemasyarakatan

JUMAAT, 03 MEI - Program Bakti Suksis bersama masyarakat yang dianjurkan oleh Kor Sukarelawan Polis Siswa-Siswi (SUKSIS) Siri 1/2017 Universiti Malaysia Sabah (UMS) berlangsung dengan jayanya di sini, baru-baru ini.

Pengarah Program, Muhammad Rajuan Holedal berkata, program tiga hari itu dijalankan bersama masyarakat di Kampung Milau dan Bandar Kudat serta Rumah Anak Yatim Darul Bakti, Kota Belud.

“Program ini antara lain bertujuan untuk memupuk semangat kemasyarakatan dalam kalangan pelatih Suksis dengan komuniti setempat.

“Program ini juga turut dibantu oleh Sukarelawan Polis (PVR) daripada Ibu Pejabat Polis Daerah Kudat serta kerjasama World Wide Fund for Nature (WWF), Perikanan dan Taman-Taman Sabah,” katanya kepada media.

Sementara itu, Timbalan Ketua Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (OPERASI) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah, ACP Yusuh B. Mat Tais dalam ucapan perasmiannya berkata, sikap serta semangat kerja berpasukan, yang ditunjukkan sememangnya amat diperlukan bagi memangkin pada kejayaan dan kecemerlangan sesebuah program seperti Program Bakti Suksis tersebut.

“Program seumpama ini akan memberi suntikan semangat kepada kita semua untuk memperkasakan lagi nilai-nilai kemasyarakatan dalam diri kita semua.

“Pada kesempatan ini saya juga merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pelatih dan para jurulatih Kor Suksis UMS serta pegawai penyelaras Kor Suksis UMS, ASP Selvester Sopitang atas komitmen dan dedikasi yang tinggi dalam menjayakan program ini,” ujarnya.

Bagi Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS, Prof. Dr. Ismail Ali, beliau menyifatkan penganjuran program itu amat bertepatan bagi meningkatkan kemahiran insaniah dan memberi pendedahan kepada pelajar universiti untuk menjalin hubungan baik dengan komuniti setempat.

“Dalam masa sama, program ini menunjukkan bahawa ciri-ciri seseorang pelajar itu bukan hanya menumpukan kepada akademik semata-mata bahkan juga terlibat aktif dalam aktiviti kokurikulum,” jelasnya.

Program tersebut melibatkan 50 pelatih Kor-Suksis UMS Siri 1/2017 dan dua pegawai bersama 10 jurulatih. Ia turut melibatkan 200 peserta terdiri daripada pelajar sekolah, ibu bapa dan masyarakat setempat.

Turut hadir memberi sokongan kepada program berkenaan ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Tanjong Kapor, Kudat merangkap Pembantu Menteri Perdagangan dan Perindustrian Negeri Sabah, Chong Chen Bin.

Sumber: Syahmidah, Aisah

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36