Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Sains Komputer Perlu Diperluas di Seluruh Sabah

JUMAAT, 30 Ogos - Kerajaan dan sektor swasta harus mengakui pentingnya bidang sains komputer dalam menyokong usaha kerajaan untuk mewujudkan masyarakat pintar.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS),Profesor Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata ianya boleh dilihat melalui pengenalan program pengaturcaraan komputer ke dalam kurikulum pendidikan di sekolah menengah.

“Di Malaysia secara umumnya dan Kota Kinabalu khususnya, lebih banyak aktiviti yang berkaitan dengan sains data dan data besar telah dirancang. Sebagai contoh, UMS kini menawarkan dua program pascasiswazah yang direka untuk membolehkan pelajar meneroka dan memperoleh pengetahuan yang berkaitan dengan kecerdasan pengkomputeran,” katanya dalam teks ucapan aluan sempena Persidangan Antarabangsa mengenai Sains Komputer dan Teknologi ke-6 yang dibacakan oleh Penolong Naib Canselor UMS, Profesor Dr. Marcus Jopony, kelmarin.

Persidangan tersebut dirasmikan oleh Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Perdagangan dan Perindustrian Sabah, Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau.  

Tambah Profesor Dr. Taufiq, pada tahun ini UMS mula menawarkan program Ijazah Sarjana Sains Komputer  (Sains Data) dengan Kepujian untuk kumpulan pertama pengambilan bagi sesi akademik 2019/2020.

“Program ini akan menyediakan para pelajar dengan segala pengetahuan dalam Pembelajaran Mesin, Internet of Thing (IoT), Analisis Data Besar, Kecerdasan Buatan dan banyak lagi,” jelas beliau.

Profesor Dr. Taufiq turut mencadangkan agar pengusaha bidang pertanian di negeri ini memanfaatkan trend teknologi untuk meningkatkan produktiviti sumber tanaman.

“Dengan pendekatan maju dalam sains pengkomputeran, Sabah yang memiliki kekayaan dalam bidang pertanian boleh memanfaatkan  penggunaan teknologi ini untuk meningkatkan produktiviti pertanian dengan menggunakan data besar dan sains pengkomputeran untuk melakukan teknologi perladangan pintar atau teknologi pertanian yang tepat,” ujar beliau.

Lebih 120 peserta menyertai persidangan itu yang berlangsung selama dua hari bermula kelmarin anjuran Fakulti Kejuruteraan Informatik (FKI) UMS.

Turut hadir, Dekan FKI Profesor Dr. Abdullah Gani dan Pengerusi penganjur, Profesor Madya Dr. Rayner Alfred.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36