Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Pastikan Pelajar Nikmati Pembelajaran Seiring Keperluan Industri

JUMAAT, 6 SEPTEMBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) sentiasa berusaha untuk memastikan para pelajar menikmati setiap detik pembelajaran di UMS, serta mempersiapkan mereka selaras dengan keperluan industri pada hari ini.

Naib Canselor UMS, Prof. Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata, perkara itu antara keutamaan pihak universiti seperti yang terkandung dalam Bidang Keberhasilan Utama (KRA), Pelan Strategik UMS 2018 - 2022  iaitu Meningkatkan Pengalaman Holistik Pelajar.

"Kita mahu menjana graduan yang lebih berkualiti sekali gus menjadi universiti yang mempunyai kebolehpasaran graduan yang tinggi.

"Justeru, adalah menjadi harapan UMS agar setiap pelajar juga dapat memberikan sepenuh tumpuan kepada pembelajaran serta sentiasa berusaha menyediakan diri dengan ilmu dan kemahiran yang terbuka luas di gedung ilmu ini," katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada Majlis Ikrar dan Aku Janji Pelajar Baharu Fakulti Pertanian Lestari, UMS Sandakan, hari ini. Teks ucapan beliau dibacakan Penolong Naib Canselor, Prof. Dr. Marcus Jopony.

Menurut Prof. Dr. Taufiq Yap, para pelajar perlu memanfaatkan setiap ruang dan peluang yang telah disediakan untuk bekalan tambahan alam kehidupan selepas bergelar graduan kelak.

Beliau mengingatkan para pelajar agar menyisihkan amalan-amalan negatif seperti malas, suka bertangguh, ponteng kelas dan sebagainya sebelum ia mendatangkan mudarat yang lebih berat pada masa hadapan.

"UMS akan terus membuka peluang untuk anda menggapai impian, menunjuk jalan ke arah kecemerlangan.

"Ikhlaskan hati, teguhkan tekad kerana di sini lahirnya cinta ilmu, cinta iman dan citra bakal pemimpin negara pada masa hadapan," tambah Prof. Dr. Taufiq.

Hadir sama pada majlis itu, Dekan FPL Prof. Dr. Abdul Hamid Ahmad dan kakitangan akademik dan pentadbiran fakulti berkenaan.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36