Hari Terbuka KKTF Medan Erat Hubungan Silaturahim Bersama Warga Kampus

SELASA, 29 OKTOBER – Hari Terbuka Kolej Kediaman Tun Fuad (KKTF) yang berlangsung baru-baru ini menjadi medan untuk mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara residen KKTF secara khasnya dan warga kampus UMS secara amnya.

Pengarah program tersebut, Nur Syafiqah Saad berkata, penganjuran program ini adalah untuk menarik siswa-siswi baharu untuk menyertai program yang dijalankan oleh Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) mahupun pihak pentadbiran.

“Tujuan utama program ini adalah untuk memperkenalkan dan mempromosikan KKTF sebagai kolej kediaman yang aktif dari segi penganjuran program dan aktiviti melibatkan akademik, intelektual, kemasyarakatan, kepimpinan dan pembangunan sahsiah pelajar.

“Harapan saya agar program yang dirancang ini mampu memberi manfaat kepada semua pihak dan meningkatkan kesedaran terhadap pentingnya minat dan kecintaan terhadap bahasa dan sastera melalui aktiviti yang dianjurkan,” katanya ketika berucap pada Malam Kemuncak Hari Terbuka KKTF di Dewan Serbaguna KKTF.

Program yang berlangsung selama tiga hari itu melibatkan penganjuran pelbagai aktiviti antaranya pertandingan mewarna yang disertai kanak-kanak dari Pusat Minda Lestari (PML), Seminar Mary Kay, Bengkel Photoshop, pertandingan E-Sukan (Mobile Legend dan Pro Evolution Soccer), sesi saringan pertandingan The Voice, kejohanan Badminton, Street Soccer, dan Bola Jaring, dan Pertandingan Busking dan Nasyid.

Malam kemuncak acara tersebut menyaksikan lima peserta bertanding bagi merebut tempat pertama bagi pertandingan The Voice, selain dua kumpulan tarian bertanding bagi pertandingan Tarian Tradisional.

Hadiah kemenangan para peserta kemudiannya disampaikan oleh Pengetua KKTF, Prof. Madya Dr. Puteri Hayati Megat Ahmad.