Pelajar Program Hubungan Industri Jayakan Bengkel Penulisan Ilmiah

KHAMIS, 14 NOVEMBER – Lebih 100 pelajar tahun tiga program Hubungan Industri, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menjayakan Bengkel Penulisan Ilmiah baru-baru ini.

Bengkel yang berlangsung di Makmal Pengajaran 3, Fakulti Psikologi dan Pendidikan itu melibatkan penyampaian ceramah oleh Ketua Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial, Prof. Madya Dr. Muhammad Idris Bullare.

Menurut Dr. Muhammad Idris, bengkel itu sangat penting kepada para pelajar sebagai persediaan mereka dalam penulisan ilmiah yang menjadi syarat mereka untuk bergraduasi.

“Bengkel ini sangat penting kepada para pelajar kerana mereka akan dapat mengaplikasikan ilmu pengetahuan dan kemahiran penyelidikan dalam penulisan latihan ilmiah dan pada masa yang akan datang,” katanya.

Bengkel yang berlangsung selama tiga hari itu antara lain memberi pendedahan kepada peserta berkaitan kemahiran menganalisis data menggunakan perisian IBM SPSS Statistics serta proses penyelidikan kuantitatif dan kualitatif.