Kelab Silat Cekak Pusaka Hanafi UMS Jayakan Karnival Seni Budaya Etnik Sabah dan Kejuaraan SCPH Peringkat IPT Dan Sekolah 2020

SELASA, 19 NOVEMBER - Kelab Silat Cekak Pusaka Hanafi (SCPH) Universiti Malaysia Sabah (UMS) turut sama menjayakan penganjuran Karnival Etnik Seni Budaya Sabah dan Kejuaraan Wajadiri SSCPH Peringkat Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dan Sekolah 2020 yang diadakan di The Oval, Imago baru-baru ini.

Menurut kenyataan daripada Kelab SCPH UMS, penyertaan kelab itu dalam karnival tersebut adalah sebagai satu langkah dalam Karnival Seni Budaya Etnik Sabah dan Kejuaraan Wajadiri SCPH Peringkat IPT dan Sekolah 2020 yang bakal diadakan di Dewan Canselor UMS pada 9 hingga 11 April tahun hadapan.

“Selain UMS, program ini turut mendapat penyertaan dari Badan-Badan Kerajaan, Institut Pengajian Tinggi seperti UiTM, sekolah-sekolah sekitar Kota Kinabalu dan orang awam yang berkunjung ke pusat beli-belah tersebut.

“Melalui program ini juga diharap masyarakat khususnya dapat disatukan melalui aktiviti kebudayaan dan silat,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Program yang dirasmikan oleh Menteri Belia dan Sukan Negeri Sabah, Phoong Jin Zhe juga mendapat sokongan penuh dari pihak Kementerian Belia dan Sukan Sabah (KBSS) sebagai rakan strategik Kejuaraan Wajadiri SCPH Peringkat IPT dan Sekolah 2020.