69 Pelajar UMS Jayakan Program Komuniti di Rumah Panjang

RABU, 20 NOVEMBER - Seramai 69 pelajar daripada Program Geografi, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Universiti Malaysia Sabah telah menjayakan Program Komuniti bersama warga Rumah Panjang Jelian di Siong Pasai baru-baru ini.

Program yang diiringi oleh pensyarah FKSW, Dr Mohammad Tahir Mapa itu diadakan bersempena dengan program Explorasi Alam dan Khidmat Masyarakat yang menuntut mereka melakukan kerja lapangan lima hari empat malam di sekitar kawasan bandar Sibu.

Menurut Pengarah Program, Cecelia Ejah Anak Nicholas, program tersebut diadakan bertujuan untuk mengenali dengan lebih dekat berkenaan adat dan suasana di rumah panjang terutama kaum Iban di samping mengeratkan silaturahim bersama warga Rumah Panjang Jelian.

“Besar harapan saya agar program ini mampu memberi pengalaman dan ilmu baru kepada kami, sekali gus mampu membina satu hubungan yang baik bersama komuniti rumah panjang”.

“Setinggi-tinggi ucapan terima kasih diucapkan kepada semua pihak khususnya urus setia program dan penduduk Rumah Panjang Jelian kerana sudi menerima pelajar dari UMS untuk melaksanakan program di samping memberi layanan yang sangat baik,” kata Cecilia.

Sebelum program bermula, semua pelajar sempat mengadakan pertemuan bersama wakil pihak Majlis Perbandaran Sibu (SMC) di Pejabat Wisma Sanyan sebagai pendedahan awal berkenaan pengurusan sisa dan program yang dijalankan di sekitar Sibu.

Dalam pada itu, Tuai Rumah, Tuan Jelian Anak Nayor memberi penghargaan atas komitmen pihak UMS yang sudi bertandang ke rumah panjang sekali gus melaksanakan aktiviti sukaneka komuniti yang begitu meriah.

“Kami berasa sangat bertuah kerana pihak UMS memilih Rumah Panjang Jelain sebagai tempat program dan berharap program ini mampu memberi kesedaran kepada warga rumah panjang berkenaan kepentingan mengurus sisa dengan lebih baik demi kebaikan komuniti di sini,” kata Tuan Jelian.

Selain aktiviti sukaneka komuniti, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rumah Panjang Jelian turut membuat pameran berkenaan pakaian adat, hidangan ringan dan kraf tangan hasil buatan penduduk.

Pihak UMS melalui dua orang pelajar turut berkesempatan berkongsi rasa dan pengetahuan berkenaan pengurusan sisa di kawasan rumah panjang, sebelum program diakhiri dengan penyampaian hadiah cenderahati sempena sukaneka yang dijalankan.