Graduan Jepun Curi Tumpuan, Fasih Berbahasa Melayu Dan Dusun

ISNIN, 25 NOVEMBER - Seorang graduan antarabangsa Universiti Malaysia Sabah (UMS) dari Jepun mencuri tumpuan kerana kemampuannya untuk fasih berbahasa Melayu dan Dusun.

Fuyuko Iwasaki, 29, yang berasal dari Chiba, Jepun ketika ditemui media memberitahu beliau mula mempelajari bahasa Melayu dan Dusun ketika menjalankan kerja lapangan di Kampung Buayan, Penampang pada tahun 2013 iaitu ketika beliau menuntut pengajian Ijazah Sarjana Muda Ekonomi di Universiti Gakushuin, Tokyo.

“Pada ketika itu saya menetap selama tiga bulan di Kampung Buayan, dan saya terpaksa bergantung kepada kamus bahasa Melayu dan bahasa Inggeris sebagai rujukan dan panduan untuk berkomunikasi dengan penduduk kampung.

“Dari situ, saya mula perlahan-lahan mempelajari bahasa tersebut dan dalam tempoh tiga bulan itu saya mampu untuk mahir bertutur dalam bahasa Melayu dan menguasai sedikit bahasa Dusun,” katanya ketika ditemui di sini.

Minat Fuyoko terhadap bahasa Melayu dan Dusun serta etnik Dusun di Sabah mendorong beliau melanjutkan pengajian Ijazah Sarjana Sastera dalam bidang Sosiologi dan Antropologi Sosial di UMS pada tahun 2015 dan ketika itu beliau sudah pun mahir berbahasa Melayu dan Dusun.

“Apabila melakukan kerja lapangan di luar bandar, saya akan berbahasa Melayu dan bahasa tempatan untuk berkomunikasi dengan komuniti tempatan, bahkan saya juga menulis tesis dalam bahasa Melayu selepas mendapat tunjuk ajar daripada penyelia saya,” kata Fuyuko.

Tambah Fuyuko, dengan dorongan serta bantuan daripada pihak UMS terutama penyelianya, beliau akhirnya berjaya menamatkan penyelidikannya sekali gus berjaya bergraduat sebagai graduan Ijazah Sarjana Sastera (Sosiologi dan Antropologi).

Fuyuko merupakan salah seorang daripada 123 pelajar antarabangsa UMS yang bergraduat pada tiga hari berlangsungnya Majlis Konvokesyen UMS ke-21 di Dewan Canselor, UMS.

(Artikel disediakan oleh Gelianah Beling dan Rosnah Rahim, Pelajar Tahun Tiga Program Komunikasi FKSW)