Majlis Konvokesyen UMS: Suami Isteri Raih Sarjana Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik

ISNIN, 25 NOVEMBER - Sepasang suami isteri menjadikan sokongan dan dorongan antara satu sama lain sebagai pemangkin semangat untuk menamatkan pengajian di peringkat tertinggi walaupun terkadang mempunyai percanggahan pendapat.

Dzul Fahmi Mohd Husin dan Fara Naila Rusnan yang berumur 30 tahun masing-masing telah menamatkan pengajian dalam bidang Ijazah Sarjana Kejuruteraan dalam Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik di Fakulti Kejuruteraan (FKJ), Universiti Malaysia Sabah.

Pasangan yang lahir pada tahun dan bulan yang sama iaitu pada 21 September 1989 dan 23 September 1989 merupakan penerima skrol Ijazah Sarjana Kejuruteraan pada Sidang Pertama di Majlis Konvokesyen Universiti Malaysia Sabah (UMS) kali ke-21.

Dzul berkata antara cabaran yang pernah dihadapi sewaktu dalam pengajian ialah mempunyai pendapat yang bercanggah dengan isteri sendiri memandangkan teori kefahaman yang digunakan berbeza.

“Cabaran yang saya hadapi sepanjang dalam tempoh pengajian ini ialah dimana berbeza pendapat dengan isteri sendiri ditambah pula dengan pegangan teori yang berbeza,” ujar Dzul ketika ditemubual semasa Sidang Pertama berlangsung pada Sabtu.

Namun demikian, pasangan ini lebih menumpukan kepada mencari jalan penyelesaian dengan merujuk pensyarah atau penyelia untuk mendapatkan pandangan dan fakta yang berguna dalam menyiapkan tugasan mereka.

Ditanya tentang perancangan masa hadapan, Dzul yang lebih suka menjawab soalan berkata mereka berdua mempunyai perancangan untuk fokus dengan kerjaya terlebih dahulu bagi mengukuhkan kedudukan kewangan mereka.

“Setakat ini, kami fokus dengan kerjaya masing-masing sebelum menyambungkan pengajian ke peringkat Doktor Falsafah (PhD),” katanya.

Ujar Dzul, mereka berpegang kepada satu perkara utama iaitu tidak berhenti berusaha dan kuatkan semangat untuk lebih maju ke hadapan untuk berjaya.

Majlis Konvokesyen UMS tahun ini melibatkan seramai 4,159 graduan yang terdiri daripada 71 penerima Ijazah Doktor Falsafah, 396 Ijazah Sarjana, 3,960 Ijazah Sarjana Muda, 2 Diploma Pascasiswazah dan 49 Diploma.

(Artikel disediakan oleh Al Hidayah Awang, Pelajar Tahun Tiga Program Komunikasi FKSW)