Staf UMS Hadiri Bengkel Di AKEPT

RABU, 4 DISEMBER – Tiga orang kakitangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) menghadiri satu bengkel bertajuk “Kerangka Inklusif untuk Meningkatkan Kemasukan Pelajar OKU ke Universiti Awam (UA)” yang bertempat di Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT), Negeri Sembilan baru-baru ini.

Mereka adalah Ketua Unit Penyelidikan Psikologi dan Kerja Sosial (UPPsiKS), Prof. Madya Dr. Muhammad Idris Bullare; Pegawai Teknologi Maklumat Kanan, Thomas George Timin; dan Pegawai Psikologi Kanan, Adzmil Abidin.

Menurut Dr. Muhammad Idris, bengkel tersebut diadakan bertujuan untuk berkongsi tentang Garis Panduan Pelaksanaan Kampus Inklusif MyU-OKU dan memperkenalkan sistem pangkalan data yang boleh digunakan oleh OKU tanpa menghadapi sebarang masalah.

Selain itu, peserta dalam bengkel ini turut didedahkan dengan indikator-indikator yang perlu digunakan untuk memudahkan OKU membuat permohonan untuk memasuki UA dan seterusnya mengikuti pengajian seperti rakan mereka yang lain.

“Bengkel ini sangat penting kepada para peserta kerana mereka didedahkan dengan pelbagai maklumat yang merangkumi aspek kepentingan OKU dan juga menjadi satu garis panduan kepada peserta dalam mendepani OKU.

“Untuk menjadi sebuah UA yang bersifat mesra OKU, semua pihak perlu berganding bahu agar dapat menyediakan prasarana yang terbaik untuk golongan ini,” ujar Dr. Muhammad Idris.

Bengkel yang berlangsung selama dua hari itu dihadiri 150 orang melibatkan peserta yang terdiri daripada pihak pengurusan atasan universiti, staf pentadbiran dan juga siswa OKU dari UA seluruh Malaysia.