Universiti Shukutoku dan UMS Meterai MoU dalam Bidang Kerja Sosial

RABU, 4 DISEMBER – Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Universiti Shukutoku, Jepun memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dalam bidang Kerja Sosial hari ini.

UMS diwakili oleh Naib Canselor, Profesor Datuk ChM. Dr. Taufiq Yap Yun Hin manakala Universiti Shukutoku diwakili oleh Presiden, Profesor Tetsuya Isooka.

Majlis yang berlangsung di Dewan Bandar Itabashi, Tokyo itu turut disaksikan oleh Menteri Pendidikan Malaysia, Dr. Maszlee Malik.

UMS melalui Pusat Pengurusan Strategik dan Komunikasi Korporat (PPSKK) dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan jalinan MoU sebagai langkah yang tepat bagi mempertingkatkan bidang Kerja Sosial di Malaysia.

“Negara Jepun, peneraju teknologi dan inovasi baru-baru ini telah merangka pelan tindakan bagi masyarakat semasa yang dipanggil Masyarakat 5.0 (Society 5.0) iaitu sebuah usaha ke arah masyarakat terpintar (super-smart society).

“Malaysia sebaliknya ingin meneliti idea Society 5.0 dan sejauh mana ia sesuai dalam pelan, program dan strategi nasional negara. Justeru, melalui kerjasama MoU ini UMS berhasrat untuk menerajui penyelidikan dalam impak Society 5.0,” demikian menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, UMS melalui Program Kerja Sosial, Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) telah memulakan kerjasama dengan universiti ini sejak tahun 2017.

“Universiti Shukutoku telah ditubuhkan pada tahun 1965 dan mewujudkan Jabatan Kebajikan Sosial, Fakulti Kebajikan Sosial sebagai jabatan sendiri di universiti tersebut.

“Universiti itu kemudiannya secara berperingkat membuka Kolej Fakulti Kemanusiaan Bersepadu dan Kebajikan Sosial, Kolej Pengajian Komuniti, Sekolah Siswazah Shukutoku Kemanusiaan Bersepadu dan Kebajikan Sosial (Kampus Chiba), Kolej Komunikasi Silang Budaya dan Perniagaan, Kolej Pentadbiran Perniagaan, Kolej Pendidikan (Kampus Saitama), Kolej Kejururawatan dan Pemakanan, Sekolah Siswazah Kejururawatan (Kampus Chiba Ke-2) dan Kolej Kemanusiaan (Kampus Tokyo),” jelas kenyataan itu.

Manakala UMS melalui Program Kerja Sosial FPP berhasrat untuk menghasilkan individu yang mampu membantu dan memberikan perkhidmatan kepada orang lain dengan harapan agar pelajar boleh membawa perubahan dan impak kepada komuniti.

Program Kerja Sosial FPP UMS juga merupakan ahli berdaftar dalam Asia and Pacific Association for Social Work Education (APASWE).