Graduan Cemerlang Berperanan Penting dalam Memberi Manfaat kepada Masyarakat – Naib Canselor

RABU, 27 NOVEMBER - Seramai 30 pelajar cemerlang pascasiswazah Universiti Malaysia Sabah (UMS) diraikan pada Majlis Anugerah Pascasiswazah (MAP) 2019 yang dirasmikan oleh Naib Canselor Profesor Datuk ChM. Dr. Taufiq Yap Yun Hin bertempat di Hotel Hilton, baru-baru ini.

Menurut Profesor Datuk ChM. Dr Taufiq, para graduan cemerlang mempunyai peranan penting dalam memastikan UMS terus relevan sebagai pusat pengajian tinggi yang boleh memberi manfaat kepada kehidupan masyarakat.

“Sekecil-kecil peranan yang anda boleh lakukan ialah dengan membawa imej baik UMS di mana juga anda bekerja atau berada. Tonjolkan ketajaman minda dan karisma kepimpinan anda yang selama ini dicungkil dan digilap semasa mengikuti pengajian di UMS.

“Segulung ijazah yang anda peroleh hari ini adalah milik anda dan keluarga. Semoga ia akan dipergunakan sebaik mungkin dengan memberikan sumbangan yang tidak berbelah-bahagi kepada masyarakat dan negara,” ujarnya.

Terdahulu beliau menyatakan hasrat untuk menjadikan UMS sebagai sebuah kampus yang mengamalkan budaya pendidikan berteraskan pemupukan rasa kecintaan dan pemerkasaan sikap hormat menghormati dalam kalangan warga kampus.

Katanya usaha tersebut akan meningkatkan darjah kegembiraan kepada pihak pelanggan iaitu pelajar dan masyarakat dan juga para kakitangan.

“Dengan kata lain pendekatan-pendekatan seperti inilah yang akan menjadikan perjalanan menuntut ilmu itu walaupun mencabar akan menjadi sesuatu yang menyeronokkan,” katanya.

MAP mula diperkenalkan pada tahun 2011 bertujuan memberi pengiktirafan kepada pelajar pascasiswazah yang cemerlang dan juga meraikan sumbangan para pensyarah terhadap penyelidikan dan penulisan tesis pelajar.

Antara anugerah yang diberikan adalah Anugerah Aspirasi Pascasiswazah, Anugerah Tesis Terbaik, Anugerah Penyelia Terbaik dan Anugerah Pelajar Cemerlang Pascasiswazah.

Turut hadir, Dekan Pusat Pengajian Pascasiswazah, Profesor Dr. Hajah Arsiah Bahron.