FPP UMS Jayakan Program Komuniti “ Mahasiswa Perintis Komuniti Sejahtera” Di Kampung Tinangol, Kudat

JUMAAT, 13 DISEMBER – Seramai 48 pelajar Program Kerja Sosial, Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menjayakan program komuniti “Mahasiswa Perintis Komuniti Sejahtera” di Kampung Tinangol, Kudat baru-baru ini.

Menurut Ketua Program Kerja Sosial UMS, Dr Peter Voo, program ini bertujuan untuk menerapkan budaya menuntut ilmu sepanjang hayat khususnya kepada masyarakat Kampung Tinangol, Kudat.

“Program yang mendapat kerjasama daripada pihak Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional, Sabah ini diharap dapat menarik minat golongan komuniti di kampung tersebut untuk menimba ilmu keusahawanan dengan lebih gigih.

“Selain itu beberapa barang keperluan yang disumbangkan oleh pihak SazaRice Sabah dan F&N Sabah turut diagihkan kepada penduduk di sekitar kawasan Kampung Tinangol sebagai satu aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR) kepada penduduk kampung ini,” katanya ketika berucap dalam satu majlis di kampung tersebut.

Beliau turut menyampaikan penghargaan kepada semua pihak yang terlibat terutamanya penduduk Kampung Tinangol yang sudi menerima pelajar dari UMS  untuk menjayakan program tersebut.

Sementara itu, Penolong Pegawai Perpaduan Daerah Matunggong, Mohd Nasir Adli Zainuddin berkata, komitmen semua pihak dalam menyokong usaha dan program komuniti kerja sosial yang dijalankan amatlah dihargai khususnya oleh penduduk kampung.

“Diharapkan melalui program komuniti kerja sosial ini akan mampu memberikan pengalaman kepada pelajar terutama pelajar dari semenanjung Malaysia untuk mengenali budaya dan cara hidup penduduk kampung di daerah Kudat khususnya Kg Tinangol yang terkenal dengan  perusahaan membuat Manik.

“Semoga program seumpama ini akan dapat dilaksanakan lagi pada masa akan datang,” katanya.

Hadir sama pada majlis itu Setiausaha Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK), Ghani Mohammad @ Zul; pensyarah program Kerja Sosial UMS, Wanda Kiyah Anak George Albert; dan pengarah program, Mohd Sharizal Salim.