UMS Tubuhkan Institut Confucius Pertama di Borneo

ISNIN, 16 DISEMBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) melakar satu lagi sejarah apabila menubuhkan Institut Confucius (CI) iaitu sebuah institut bahasa Mandarin yang pertama di Borneo.

Menurut Menteri Pelajaran dan Inovasi Sabah, Datuk Dr Yusof Yacob, penubuhan CI di UMS dapat memberi pendedahan dan mengembangkan lagi pengajaran bahasa Mandarin, budaya Cina dan hubungan dua hala antara UMS dan institusi pengajian tinggi di China.

Katanya langkah yang diambil oleh UMS untuk menubuhkan CI adalah satu pendekatan yang memenuhi aspirasi dan sememangnya dititikberatkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

“Menguasai mana-mana satu bahasa asing akan membawa keuntungan kepada seseorang. Apatah lagi bahasa Mandarin yang menjadi salah satu bahasa penting di peringkat antarabangsa.

“Saya difahamkan bahawa pihak Hanban, iaitu Ibu Pejabat CI, selain memberikan sokongan dari segi kewangan, akan menghantar guru bahasa Mandarin profesional dan guru sukarelawan bahasa Mandarin ke CI di UMS. Tindakan ini sememangnya menguntungkan sesiapa sahaja yang ingin belajar bahasa Mandarin.

“Saya menyeru kepada semua rakyat Malaysia yang berada di Sabah, ambillah peluang keemasan ini untuk belajar bahasa Mandarin, yang sememangnya akan menguntungkan diri anda. Selain bahasa Inggeris, bahasa Mandarin ialah salah satu lingua-franca yang penting di seluruh dunia,” katanya dalam ucapan sempena majlis Pelancaran Institut Confucius UMS, baru-baru ini.

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Pembantu Menteri Pelajaran dan Inovasi Sabah, Mohammad Mohamarin.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk ChM. Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata sebanyak USD 136, 000 diperuntukkan oleh ibu pejabat CI di China bagi membuka institut berkenaan di UMS.

Tambahnya peruntukan tersebut membabitkan perbelanjaan pengubahsuaian pejabat, kos pentadbiran, penganjuran aktiviti dan kerja pelancaran.

“Sokongan yang diberikan kepada UMS tidak hanya berbentuk kewangan malah turut membekalkan guru pakar bahasa Cina serta aktiviti CI secara berterusan,” ujarnya.

Turut hadir pada majlis tersebut, Konsul General China ke Sabah, Liang Caide, Setiausaha Jawatankuasa Parti Changsha University of Science and Technology China, Profesor Dr. Fu Hongyuan, Pengarah CI UMS, Profesor Dr. Low Kok on.