Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Program ‘Stop Pedofilia 3.0’ Pupuk Kesedaran Masyarakat Tentang Jenayah Pedofilia

KHAMIS, 19 DISEMBER – Program ‘Stop Pedofilia 3.0’ anjuran pelajar Kursus Interaksi Institusi dan Masyarakat (INTERIM), Seksyen 2 Sesi 2019/2020, Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang berlangsung baru-baru ini mampu membina dan memupuk kesedaran serta pengetahuan kepada masyarakat tentang isu-isu dan perbuatan jenayah pedofilia yang semakin berleluasa masa kini.

Menurut Timbalan Pengarah Pusat Ko-Kurikulum dan Pemajuan Pelajar (PKPP) UMS, Dr. Pathma Nathan K. Supiah, adalah tanggungjawab dalam masyarakat  setempat mengambil tahu tentang isu-isu jenayah pedofilia terhadap kanak-kanak serta bagaimana untuk mencegah pedofilia ini.

“Saya percaya bahawa penganjuran program ini dapat menyedarkan orang ramai terhadap bahayanya isu pedofilia ini dan berharap masyarakat di luar sana mampu mengekang ancaman  pedofilia terhadap kanak-kanak dan sebagai masyarakat prihatin dapat menyelamatkan lebih banyak lagi masa hadapan kanak-kanak di luar sana.

“Setinggi-tinggi tahniah dan syabas saya tujukan kepada pihak penganjur kerana berjaya merealisasikan penganjuran program yang turut dapat mewujudkan hubungan silaturrahim dan kerjasama erat antara pelajar dalam satu pasukan yang berbeza agama dan bangsa tetapi satu matlamat untuk mencapai objektif program pada hari ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya sempena perasmian program tersebut di Dewan Kuliah Pusat Ke-2, UMS.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Penyelaras INTERIM Seksyen 2 UMS, Mohd Juhar  Harun.

Terdahulu, pengarah program,  Kerlina Anak Kebil berkata, kehadiran peserta program kali ini bukan sahaja dalam kalangan pelajar UMS malah turut dihadiri daripada pelajar sekolah rendah dan menengah serta orang awam.

“Semoga kehadiran mereka pada program ini dapat menyuntik kesedaran dan menambah lagi pengetahuan tentang jenayah pedofilia terhadap kanak-kanak dengan memupuk nilai tanggungjawab dalam masyarakat setempat serta mewujudkan persekitaran selamat dan harmoni melalui pendekatan kempen dan forum seperti program hari ini,” ujar beliau.

Program yang disertai lebih 70 peserta itu turut melibatkan tiga panel jemputan bagi acara Forum Stop Pedofilia 3.0 iaitu Pegawai Penyiasat Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Kinabalu, Inspektor Nur Sabirah Ramlee; Pegawai Perubatan di Hospital Mesra Kota Kinabalu, Dr. Lee Sze Chet; dan Guru Kaunseling SM All Saint Kota Kinabalu, Mohd. Abdullah bin Samat.

 

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36