Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

31 Peserta Jayakan Program Disability Awareness Training

JUMAAT, 20 DISEMBER – Seramai 31 peserta yang terdiri daripada kakitangan dan pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS), guru-guru sekolah, kakitangan Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am Sabah, Jabatan Pelajaran Negeri Sabah, Agensi Anti Dadah Kebangsaan Negeri Sabah dan orang awam di sekitar Kota Kinabalu telah hadir bagi menjayakan program ‘Disability Awareness Training’ yang diadakan di Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) UMS baru-baru ini.

Ketua Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS), Prof. Madya Dr. Muhammad Idris Bullare @ Bahari berkata, program anjuran UPPsiKS ini antara lain bertujuan untuk  menunjukkan kesedaran kepada masyarakat tentang halangan-halangan persekitaran dan sikap yang dialami oleh Orang Kurang Upaya (OKU) sepanjang mereka berada di institusi atau di mana-mana sahaja serta cara-cara yang boleh dikenal pasti bagi mengatasi halangan-halangan tersebut.

“Program ini juga memberi peluang kepada golongan OKU dan bukan OKU untuk mengetahui tentang perundangan yang menyokong OKU sekiranya hak mereka dicabuli oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

“Bengkel ini sarat dengan pengisian bermanfaat yang mampu membuka minda para peserta mengenai persepsi mereka terhadap golongan OKU,” katanya.

Menurut Dr. Muhammad Idris , melalui perkongsian yang diberikan oleh peserta, interaksi mereka bersama OKU sangat terhad kerana pengetahuan yang sedikit namun selepas mengikuti bengkel ini, mereka bersemangat untuk mengenali golongan OKU dengan lebih mendalam.

“Melalui bengkel ini juga mereka dapat mengetahui cara yang terbaik untuk berinteraksi dengan OKU berdasarkan kategori kekurangupayaan yang mereka alami,” kata Dr. Muhammad Idris.

Dalam pada itu, Profesor di FPP, Prof. Dr. Haji Mohd Dahlan A. Malek yang menjadi salah seorang peserta bengkel ini menyatakan bahawa bengkel ini amat bermanfaat dan amat membantu dalam memahami apa itu OKU dan bagaimana kita perlu berinteraksi dengan mereka yang berkeperluan khas.

“Bengkel seperti ini perlu diteruskan lagi pada masa akan datang dan perlu disebarluaskan kepada masyarakat di luar sana agar mereka turut mengetahui dan memahami mereka yang berkeperluan khas,” ujar beliau.

Program selama dua hari itu dikendalikan oleh  jurulatih bertauliah dari Inspirize Consulting PLT, Fariz Hj Abd Rani yang juga merupakan pengerusi kepada Persatuan Berkerusi Roda Kota Kinabalu.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36