UMS Naib Juara Pertandingan Debat Perubatan Antara Universiti Peringkat Kebangsaan

RABU, 8 JANUARI – Universiti Malaysia Sabah (UMS) muncul naib juara pada Pertandingan Debat Perubatan antara Universiti Peringkat Kebangsaan yang berlangsung di Universiti Kebangsaan Malaysia baru-baru ini.

UMS yang buat julung kalinya menyertai pertandingan itu diwakili oleh pelajar tahun satu Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK).

Mereka ialah Jivanarajahn Rajendra Kumar, Kuhaneshvaren Elanggovan, Nurul Firzanah Mohd Darwis dan Siti Maisarah Shamsul Bahri.

UMS berjaya mengetepikan pesaing dari beberapa universiti perubatan lain termasuk Universiti Sains Malaysia (USM), Monash Medical University, dan tuan rumah UKM.

Walau bagaimanapun UMS terpaksa akur dengan pasukan debat dari Universiti Malaya (UM) apabila tewas tipis di peringkat akhir kepada universiti yang lebih veteran dalam pertandingan tersebut.

Selaku naib juara, UMS membawa pulang hadiah wang RM500. Pendebat UMS, Jivanarajahn turut dinobatkan sebagai Pendebat Terbaik Keseluruhan oleh pihak juri.

Sebanyak 18 universiti perubatan seluruh Malaysia menyertai pertandingan berkenaan.