UPPsiKS Jayakan Kuiz Neurosains Malaysian Brain Bee Challenge Peringkat Negeri Sabah

KHAMIS, 30 JANUARI - Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS), Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menganjurkan pertandingan Kuiz Neurosains Malaysian Brain Bee Challenge (MBBC) Peringkat Negeri Sabah Tahun 2020 baru-baru ini.

Bertempat di Bilik Seminar 3, FPP, kuiz itu dianjurkan dengan kerjasama Universiti Sains Malaysia (USM) dan Persatuan Neurosains Malaysia.

Menurut Koordinator MBBC Sabah, Dr. Laila Wati Madlan @ Endalan, program tahunan ini diadakan adalah bertujuan untuk mencungkil bakat pelajar dalam bidang sains.

“Pertandingan kali ini telah disertai 41 pelajar dan tujuh guru pengiring dari beberapa sekolah menengah di Sabah, antaranya Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Likas, SMK Telipok, SMK Tebobon, Sekolah Menengah (SM) St. Joseph Papar, SM All Saint dan juga Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kinarut.

“Tiga orang pelajar yang mendapat markah tertinggi dalam pertandingan ini akan mewakili Sabah dan bertanding di peringkat kebangsaan, dengan juara peringkat kebangsaan pula akan mewakili Malaysia ke peringkat antarabangsa yang akan diadakan di Washington DC pada bulan Ogos tahun ini,” katanya.

Tambah Dr. Laila Wati, sebelum mengikuti pertandingan ini, pelajar akan dibekalkan dengan bahan bacaan yang disediakan oleh pihak USM yang boleh diakses melalui laman sesawang Neurosains USM.

Dalam pada itu, Ketua UPPsiKS, Prof. Madya Dr. Muhammad Idris Bullare @ Hj. Bahari berkata, penganjuran program ini memberikan pendedahan awal kepada para pelajar mengenai bidang neurosains.

“Bidang neurosains merupakan salah satu cabang sains perubatan yang semakin diminati dewasa ini, dan penganjuran program ini mampu menjadi satu platform kepada pelajar untuk menjadi ahli dalam bidang perubatan kelak,” ujar beliau.

Dr. Muhammad Idris turut menyampaikan sijil penyertaan kepada pelajar-pelajar dan guru pengiring pada majlis penutupan program tersebut.