Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Pensyarah UMS Antara Terlibat  Jayakan Pembentukan Modul Interaktif Perkahwinan Kanak-Kanak

JUMAAT, 07 FEBRUARI – Kumpulan pensyarah dari Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) antara yang terlibat dalam menjayakan pembentukan Modul Interaktif Perkahwinan Kanak-Kanak (MIPK) versi sekolah rendah dalam satu bengkel yang dianjurkan oleh Jabatan Hal Ehwal Wanita Sabah (JHEWA) dan Majlis Penasihat Wanita Sabah (MPWS), Kementerian Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Negeri Sabah di Kota Kinabalu baru-baru ini. 

Pensyarah FPP tersebut terdiri daripada Ketua Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKs) Prof. Madya  Dr. Muhammad Idris Bullare @ Bahari, Dr. Lailawati Madlan, Dr. Norsimah Dasan dan Joki Perdani Sawai.

Menurut Dr. Muhammad Idris yang juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Sosial MPWS, usaha menghasilkan modul ini adalah rentetan wujudnya keperluan kepada satu modul yang lebih berfokus sesuai dengan psikologi dan kontekstual kanak-kanak di sekolah rendah.

“Modul ini menyediakan maklumat dan aktiviti yang inklusif terdiri daripada pendekatan psikologi, bimbingan dan kaunseling, kesedaran seksualiti dan kesihatan serta kesedaran undang-undang,” katanya.

Dalam pada itu, Pembantu Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat, Norazlinah Arif berkata, modul yang dihasilkan adalah satu usaha murni bagi meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai perkahwinan kanak-kanak.

“Perkahwinan kanak-kanak mampu membawa kesan negatif seperti keganasan terhadap kanak-kanak, penderaan seksual, fizikal, mental, psikologi, perceraian pada usia muda dan keciciran sekolah,” ujar Norazlinah.

Selain pensyarah UMS, bengkel penyediaan draf modul yang berlangsung selama dua hari itu turut melibatkan pegawai kanan kerajaan negeri Sabah, guru kaunselor, peguam, dan Badan Bukan Kerajaan (NGO).

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36