Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Perkasa Fakulti Dan Pusat Baharu, Sokong Aspirasi Kerajaan Negeri Sabah

KHAMIS, 20 FEBRUARI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) sentiasa mempertingkatkan usaha memberi sumbangan kepada komuniti khasnya di negeri Sabah dari semasa ke semasa mengikut kesesuaian kewujudannya di negeri ini.

Umpamanya, beberapa inisiatif dan cadangan akan mula dilaksanakan pada tahun ini bagi menyokong pembangunan dalam bidang pertanian khususnya di negeri Sabah.

Demikian menurut Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. ChM. Datuk Dr. Taufiq Yap Yun Hin, yang turut menegaskan negeri Sabah yang berkawasan luas adalah sebuah negeri pertanian.

“Antara yang kita lihat bagi membantu memacu bidang pertanian ini adalah melalui pemerkasaan kluster pertanian menerusi penawaran program asasi baharu (agrosains) yang dijangka akan bermula pengambilannya pada Jun 2020.

“Selain itu, UMS juga akan melaksanakan penjenamaan semula program-program pertanian yang ditawarkan agar lebih menarik minat para pelajar, merangka kurikulum pertanian yang terkehadapan serta menubuhkan sebuah Pusat Taman Pertanian UMS agar pengurusan ladang-ladang dan taman-taman di UMS lebih efektif,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan amanat bagi tahun 2020 di hadapan lebih 5000 warga UMS di Dewan Canselor, pagi tadi.

Datuk Taufiq Yap turut menambah UMS juga bakal menubuhkan semula Fakulti Perhutanan Tropika bagi menyokong aspirasi kerajaan negeri Sabah untuk meneruskan pelaksanaan dasar pengurusan hutan mampan dan pelan pembangunan industri perhutanan.

“Terkini, hab industri perabot juga telah diwujudkan untuk memajukan sektor hiliran perhutanan.

“Justeru, penubuhan fakulti ini mampu menyediakan kepakaran serta sumber manusia bagi menyokong hasrat tersebut, dan fakulti ini dijangka akan mula beroperasi sepenuhnya pada September 2020, dengan kurikulum sedia ada akan disemak agar terus kekal relevan dengan pasaran semasa,” ujar Datuk Taufiq Yap.

Datuk Taufiq Yap turut mengumumkan penubuhan Pusat Inovasi dan Pengkomersialan UMS yang bermatlamat memperkasakan pengurusan harta intelek, geran-geran inovasi, pengkomersialan dan pemindahan teknologi serta memperkukuh budaya berinovasi, pengkomersialan dan keusahawanan agar setiap hasil penyelidikan mampu diuruskan dengan baik dan dikomersialkan secara menyeluruh.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36