UMS Tuan Rumah Forum Masa Depan Malaysia: Prospek Dan Cabaran

ISNIN, 24 FEBRUARI - Forum Masa Depan Malaysia: Prospek dan Cabaran yang berlangsung di Auditorium Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini telah mengupas pelbagai topik berkaitan peranan orang muda dalam isu berkaitan ekonomi, politik dan sosial negara.

Forum anjuran Institute for Leadership and Development Studies (LEAD) itu membariskan empat ahli panel iaitu Timbalan Menteri MESTECC, Isnaraissah Munirah Majilis; Ahli Parlimen Pensiangan, Arthur Joseph Kurup; Pengarah Pusat Kerjaya dan Alumni UMS, Prof. Madya Dr. Lai Yew Meng; dan Presiden Majlis Belia Sabah, Ahmad Farid Sainuri, serta melibatkan Naib Presiden Kelab Debat Bahasa Melayu UMS, Iskandar Zulkarnain sebagai moderator forum.

Ahli Parlimen Kangar merangkap Pengerusi Kaukus Ahli Parlimen Muda Parlimen Malaysia, Noor Amin Ahmad berkata, program di UMS ini merupakan penganjuran ketiga daripada enam program yang dirancang di seluruh Malaysia.

“Program yang dirangka ini adalah salah satu usaha membantu Parlimen Malaysia dalam rangka reformasi parlimen dengan melibatkan suara anak muda.

“Pemilihan universiti bagi penganjuran forum sebegini adalah kerana perubahan khususnya dalam agenda reformasi parlimen perlu bermula dari gedung keilmuan, dengan melibatkan ahli akademik dan pelajar universiti agar setiap inti dan idea baru dapat didengar,” katanya.

Terdahulu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin yang mewakili Naib Canselor UMS, Prof. ChM Datuk Dr. Taufiq Yap Yin Hin dalam ucapannya berkata, penganjuran forum ini merupakan satu medium yang baik bukan sahaja dalam pembudayaan ilmu tetapi turut memberi pendedahan kepada pelajar terhadap pelbagai isu nasional.

“Pengurusan universiti amat berbesar hati menjadi tuan rumah bagi forum ini yang dilihat memberi gambaran yang jelas kepada pelajar terhadap inti pati hala tuju negara.

“Diharapkan setiap mesej yang disampaikan berkaitan hala tuju negara yang ingin dicapai jelas dan mudah difahami oleh setiap lapisan termasuk golongan muda,” ujar Dr. Raman.

Forum tersebut dihadiri lebih 200 pelajar dan kakitangan UMS.