UMS Mahu Hentikan Penggunaan Plastik Sekali Guna di dalam Kampus

JUMAAT, 28 FEBRUARI - Universiti Sabah Malaysia (UMS) komited untuk menghentikan penggunaan plastik sekali guna (single-use plastic) di dalam kampus sebagai salah satu usaha menangani isu pencemaran plastik yang memberi kesan kepada alam sekitar dan kesihatan awam.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Profesor Madya Ts. Dr. Ramzah Dambul berkata, selari dengan konsep Ecocampus, UMS sentiasa berusaha untuk menjaga kelestarian dan kehijauan kampus.

“UMS adalah sebuah kampus hijau yang sentiasa mementingkan kebersihan dan kehijauan persekitaran.

“Namun, cabaran utama kita adalah kita tidak mengamalkan budaya menjaga alam sekitar dengan betul. Kita masih menggunakan plastik secara berleluasa.

“Walaupun kita banyak menjalankan aktiviti untuk kesedaran umum, tetapi kita kurang mengamalkannya,” ujar beliau ketika merasmikan program ‘Seven Steps Methodology Workshop for EcoSchools and FEE EcoCampus’ anjuran Pusat Pengurusan Ecocampus (Ecocampus) UMS, baru-baru ini.

Tambahnya, pada tahun ini UMS akan melakukan perubahan besar dari segi penggubalan polisi.

“Walaupun UMS dikenali sebagai Ecocampus, tetapi kita tidak ada polisi berkaitan ecocampus. Jadi pada tahun ini saya harap kita boleh melakukannya,” katanya.

Beliau turut berharap penganjuran bengkel tersebut dapat mendidik generasi muda untuk lebih peka dan bersedia dalam penjagaan alam sekitar dengan lebih efisien.

Sebanyak 12 sekolah menyertai program tersebut yang dianjurkan bersama WWF Malaysia, termasuk University College Sabah Foundation (UCSF), Kolej Politeknik Kota Kinabalu, Sekolah Kebangsaan Sukau Kinabatangan dan Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina Tai Tong Sandakan.

Turut hadir pada majlis tersebut, Pengarah Ecocampus UMS, Prof. Madya Dr. Berhaman Ahmad dan Timbalan Pengarah, Kueh Boon Hee.