UPPsiKS Jayakan Bengkel Penyelidikan Kualitatif dan Kuantitatif di Institut Aminuddin Baki

JUMAAT, 28 FEBRUARI – Unit Psikologi dan Kerja Sosial (UPPsiKS) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menjayakan satu Bengkel Penyelidikan Kualitatif dan Kuantitatif anjuran Institut Aminuddin Baki (IAB) Cawangan Sabah baru-baru ini.

Dalam bengkel tersebut, Ketua UPPsiKS, Prof. Madya Dr. Muhammad Idris Bullare @ Hj. Bahari telah memberi penerangan mengenai analisis data kualitatif dan juga analisis data menggunakan kaedah kuantitatif kepada peserta yang hadir.

“Para peserta diberi tunjuk ajar tentang proses pengumpulan data dan bagaimana hasil kajian dapat diperoleh dengan menggunakan kedua-dua kaedah analisis data tersebut.

“Bengkel ini sebenarnya diadakan bertujuan untuk memenuhi keperluan dalam #112 Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2020 yang menggalakkan penyelidikan dijalankan di sesebuah institusi,” katanya.

Dr. Muhammad Idris turut memuji inisiatif IAB menganjurkan bengkel tersebut bagi menggalakkan penglibatan kakitangannya dalam bidang penyelidikan dan menjadikan penyelidikan sebagai satu budaya di institusi berkenaan serta dikembangkan agar menjadi contoh kepada organisasi yang lain.

Bengkel yang berlangsung selama sehari itu telah disampaikan kepada staf ikhtisas yang bertugas di IAB Cawangan Sabah, dan telah dirasmikan oleh Timbalan Pengarah Kanan (Khidmat Latihan) IAB, Datuk Dr. Haji Mohd Kassim Haji Mohd Ibrahim.