Akses Audit UMSKAL Usaha Jadikan UMS Kampus Mesra OKU

ISNIN, 2 MAC – Akses audit yang dijalankan di Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) baru-baru ini adalah merupakan salah satu usaha ke arah menjadikan UMS  sebagai kampus mesra Orang Kurang Upaya (OKU).

Akses audit yang dijalankan sekumpulan penyelidik di bawah geran Skim Dana Khas Universiti Malaysia Sabah diketuai oleh Ketua Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS), Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP),  Prof. Madya Dr. Muhammad Idris Bullare @ Bahari berlangsung selama tiga hari dengan tujuan untuk melihat kemudahan sekitar kampus yang boleh digunakan dan ditambah baik.

Menurut Dr. Muhammad Idris, akses audit yang dijalankan merupakan kesinambungan akses audit yang dijalankan di UMS Sandakan pada tahun lalu, dan dijangka akan turut dijalankan di kampus Kota Kinabalu tidak lama lagi.

“Akses audit ini turut disertai oleh konsultan dari Syarikat Inspirize Consulting PLT, Fariz Haji Abdul Rani yang mempunyai kelayakan yang diiktiraf untuk menjalankan kerja-kerja akses audit, selain turut dibantu oleh beberapa orang pembantu penyelidik dan enumerator yang telah diberikan kursus jangka pendek mengenai cara-cara untuk menjalankan akses audit.

“Hasrat kami adalah agar akses audit yang dijalankan ini dapat dijadikan garis panduan oleh pihak universiti dalam mewujudkan sebuah kampus yang mesra OKU,” katanya.

Ujar Dr. Muhammad Idris,  perkhidmatan yang mesra OKU akan menjadikan UMS sebagai pilihan untuk golongan OKU melanjutkan pengajian.

Terdahulu, kumpulan penyelidik turut berpeluang mengadakan pertemuan dengan Pengarah UMSKAL, Prof. Dr. Jualang @ Azlan Abdullah Gansau dan berkongsi maklumat yang berguna untuk memudahkan proses kerja-kerja akses audit dijalankan.