Kelab UMS 4WDVC Anjur Kursus Radio Amatur

ISNIN, 2 MAC - Kelab Sukarelawan Pacuan Empat Roda Universiti Malaysia Sabah (UMS 4WDVC) buat julung kalinya telah menganjurkan Kursus Asas Radio Amatur baru-baru ini.

Menurut penganjur kursus, Hasmi Hashim yang juga merupakan Bendahari Kelab UMS 4WDVC, kursus yang dihadiri oleh beberapa kakitangan UMS, orang awam dan ahli kelab sendiri telah disampaikan oleh pensyarah kanan UMS, Prof. Madya Dr. Syed Nasirin Syed Zainol Abidin yang berpengalaman terlibat dengan pasukan komunikasi rasmi Borneo Safari 2016 dan terlibat dengan pasukan Amal Malaysia dalam Misi Menyelamat Palu, Indonesia pada 2018.

“Dalam kursus ini, setiap peserta telah didedahkan dengan asas pengenalan radio amatur, Q Code, Ohm’s Law, keselamatan radio, antena, dan lain-lain lagi.

“Sambutan kursus ini amat menggalakkan dengan penyertaan sejumlah 35 orang,” katanya.

Menurut beliau lagi, tujuan penganjuran kursus ini adalah bagi berkongsi ilmu pengetahuan berkaitan asas Radio Amatur di samping menjana pendapatan kelab.

Dalam pada itu, Presiden Kelab UMS 4WDVC, Prof. Dr. Shahril Yusof berharap agar semua peserta kursus memperoleh ilmu yang bermanfaat dan akan di amalkan terutama untuk kelancaran kerja-kerja kesukarelawanan akan datang, serta turut menekankan kepentingan kursus sebegini diteruskan pada masa akan datang.