Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Tangani Budaya Perkahwinan Kanak-Kanak

RABU, 4 MAC - Budaya perkahwinan pada usia kanak-kanak perlu ditangani dan dihapuskan dalam kalangan masyarakat masa kini.

Ketua Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS), Prof. Madya Dr. Muhammad Idris Bullare @ Bahari menjelaskan, ilmu dan pengetahuan mengenai perkahwinan kanak-kanak perlu disampaikan kepada golongan usia muda dan juga kepada ibu bapa kerana kanak-kanak sepatutnya berada di bangku sekolah dan bukannya menjadi isteri pada usia yang muda.

“Ibu bapa perlu diberikan kesedaran tentang perkara ini kerana umum mengetahui bahawa perkahwinan kanak-kanak banyak berlaku dalam kalangan masyarakat terutamanya mereka yang berada di luar bandar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ceramah dalam Program Kesedaran Tangani Perkahwinan Kanak-Kanak anjuran Jabatan Hal Ehwal Wanita Negeri Sabah (JHEWA) baru-baru ini.

Dalam pada itu, JHEWA telah merangka program dengan melawat sekolah-sekolah yang berada di kawasan luar bandar untuk memberikan pendedahan kepada kanak-kanak dan ibu bapa tentang perkahwinan kanak-kanak.

Program ini telah diadakan di dua lokasi iaitu SMK Matupang Jaya, Ranau yang dihadiri oleh 600 orang pelajar dan ibu bapa, dan SMK Tambunan yang dihadiri oleh 500 orang pelajar dan ibu bapa.

Kedua-dua program ini telah dirasmikan oleh Pembantu Menteri Kementerian Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Negeri Sabah, Norazlinah Arif.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36