Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Penjagaan Kesihatan dan Perkembangan Kanak-kanak Keutamaan Pusat Minda Lestari UMS

SELASA, 17 MAC – Pusat Minda Lestari (PML) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan Majlis Perjumpaan Pendaftar Bersama Ibu Bapa, Penjaga Murid/Kanak-Kanak, baru-baru ini.

Majlis tersebut merupakan acara tahunan PML sebagai medan pertemuan dan interaksi ibu bapa, penjaga murid/kanak-kanak PML dengan Pendaftar, guru-guru dan pihak pengurusan PML.

Pendaftar UMS, Vina Zahriani Yusof berkata majlis tersebut merupakan satu platform untuk semua pihak berkaitan mengetahui isu-isu semasa berkenaan pendidikan awal kanak-kanak di PML.

Selain itu beliau turut mengajak para kakitangan untuk mengambil kemudahan taska PML untuk dijadikan pilihan sebagai tempat asuhan anak-anak mereka.

“Saya ingin menasihatkan kepada kakitangan universiti agar mengambil peluang dan  bersyukur dengan kemudahan taska di UMS kerana bukan semua universiti mempunyai taman asuhan/didikan mereka sendiri,” ujarnya.

Vina turut menyeru para ibu bapa dan penjaga kanak-kanak PML untuk sentiasa mengamalkan kebersihan dan kesihatan diri dan juga ahli keluarga.

“Selari dengan isu semasa berkenaan penyakit berjangkit, Coronavirus atau COVID-19 yang kian merebak, adalah penting untuk semua orang mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi sebagai langkah perlindungan mencegah jangkitan.

“Pihak universiti telah mengambil beberapa inisiatif bagi memberi kesedaran dan berkongsi tips pencegahan serta kawalan kepada warga universiti melalui taklimat serta hebahan dalam bentuk poster mengenai penyakit berkenaan,” katanya.

Tambah beliau, usaha PML mengadakan forum berkaitan penjagaan kesihatan dan perkembangan kanak-kanak dalam majlis tersebut adalah sangat bertepatan pada masanya.

Forum penjagaan kesihatan itu dibicarakan oleh Pakar Kanak-kanak Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Prof. Dr. Kew Seih Teck; Timbalan Pengarah Penerbit UMS Dr. Yasmin Ooi Beng Hui dan Pengarah Pusat Kesihatan UMS, Dr. Muhammad Syafiq Bin Abdullah.

Pada majlis tersebut, PML turut melancarkan “Program Nutrition In Community Engagement (NICE) iaitu program yang dijalankan oleh Fakulti Sains Makanan dan Pemakanan untuk kanak-kanak PML serta Penyerahan Fail Kesihatan Murid/Kanak-Kanak PML iaitu kerjasama dengan Pusat Kesihatan Universiti (PKU). 

Antara aktiviti dalam majlis ini adalah Tarian Cuci Tangan yang dijayakan oleh murid-murid tadika, Pusat Minda Lestari sebagai simbolik kepada amalan menjaga kebersihan.

Selain itu, ibu bapa turut diberi taklimat mengenai Peraturan Pusat Minda Lestari yang disampaikan oleh Penolong Pendaftar Kanan PML, En. Faddili Kasin. 

Majlis turut dijayakan dengan kerjasama pihak Hospital Universiti Malaysia Sabah (HUMS) dan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) yang membuat Pameran Kesihatan serta pihak Hospital Queen Elizabeth II, Kota Kinabalu yang mengadakan kempen menderma darah.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36