UPPsiKS Anjur Program SEM-AMOS Tahap 1

JUMAAT, 6 MAC - Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS) telah menganjurkan program “Workshop on Structural Equation Modeling (SEM-AMOS) Level 1” di Bilik Mesyuarat Abdul Halim, Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Program dua hari itu telah disampaikan oleh Profesor Dr. Zainudin Awang, professor dalam bidang statistik dan kuantitatif di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

Menurut Ketua UPPsiKS, Profesor Madya Dr. Muhammad Idris Bullare @ Haji Bahari, program itui sangat penting kepada para peserta kerana dapat memberikan gambaran yang jelas kepada mereka tentang cara yang terbaik untuk menganalisis data kajian mereka.

“Menganalisis data penyelidikan bukanlah sesuatu yang mudah namun kehadiran peserta dalam bengkel ini akan membuka minda mereka bahawa penggunaan SEM-AMOS dalam penyelidikan akan memudahkan mereka membuat penyelidikan dan membolehkan para peserta menguji dan menghasilkan model yang mereka inginkan.

“Oleh itu, para peserta perlu menggunakan kesempatan ini dengan sebaik mungkin untuk mendalami ilmu tentang SEM-AMOS yang semakin popular dalam kalangan ahli akademik,” ujar Dr. Muhammad Idris.

Selain pelajar prasiswazah dan pascasiswazah UMS, pelajar luar serta beberapa penysrah turut menyertai bengkel tersebut bagi menambahkan lagi pengetahuan yang sedia ada.