Pelajar Disaran Kenal Pasti Potensi Diri Lebih Awal

ISNIN, 16 MAC – Pelajar sekolah disaran untuk berusaha mengenal pasti potensi diri lebih awal bagi membantu mereka menentukan bidang yang mereka akan ceburi kelak.

Menurut Ketua Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS), Profesor Madya Dr. Mohammad Idris Bullare @ Haji Bahari, amat penting bagi pelajar untuk mengenal pasti personaliti diri mereka agar dapat mengetahui bidang yang ingin mereka ceburi kelak.

“Melalui personaliti, pelajar akan dapat mengetahui tentang minat dan bakat yang terdapat dalam diri mereka.

“Mengenal pasti diri dan potensi diri menjadi kayu ukur dan panduan kepada pelajar dan juga kepada sesiapa sahaja untuk menentukan hala tuju hidup mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ceramah bertajuk “Personality and Career Talk” sempena Program Cuti Sekolah Pelajar Tajaan Yayasan Sabah 2020 yang mengangkat tema “Leading the Future Leader” yang diadakan di Mesindung Homestay, Papar.

Pada akhir program tersebut, Dr. Muhammad Idris turut serta menjayakan Majlis Penutupan Program Cuti Sekolah: Pelajar Pertukaran Sabah/Sarawak dan Penempatan Pelajar Luar Bandar ke Bandar.